Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin koronavirüsün yayılmasını durdurmak için Avrupa'dan seyahatleri 30 gün için kısıtlayacağını açıklamasının akaryakıt talebinin daha da azalacağı endişelerini artırması sonucu sert düştü.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, Trump'ın ülkesinin koronavirüse yönelik tedbirlerini açıklayacağı dört gözle beklenen konuşmasından hemen önce yukarı bir hareket yaptıktan sonra yüzde 7 kadar düştü. ABD Başkanı Kongre'ye ücretlilerden alınan vergiler konusunda kolaylık getirilmesi cağrısında bulunurken, detaylı bir kurtarma paketi açıklamadı. Bu açıklama piyasaları yatıştırmaya yetmedi ve küresel hisse senedi satış dalgası derinleşti.

Ham petrol, Dünya Sağlık Örgütü'nün dün küresel pandemi olarak nitelediği virüsten dolayı talep görünümünün kötüleşmesinin Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki petrol fiyat savaşı ile çakışmasının etkisi ile bu hafta değerinin dörtte birini kaybetti. Petrol piyasasında pay alma kavgası Çarşamba günü, Saudi Aramco'nun petrol üretme kapasitesini günlük 13 milyon varile çıkacağı yolundaki planlarını açıklaması ve Abu Dhabi National Oil Co.'nun gelecek ay petrol üretimini mümkün olan en yüksek seviyesine çıkaracağını duyurması ile yoğunlaştı.

Singapur'da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, "Tüm dünyanın karantinaya girmekte olduğunu görüyoruz," dedi ve "Petrol talebinin çökerek dibe vurması beklenebilir ve petrol tüketimine ilişkin önceki tüm projeksiyonlar artık kapı dışı" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günkü yüzde 3.8'lik kaybının ardından yüzde 4.1 düşerek Singapur saati ile 12:41'de varil başına 34.32 dolara indi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 3.8 düşerek varil başına 31.72 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 4 düşerek 32.98 dolardan kapandı.