Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(14:15'te güncellendi)

Petrol fiyatları, Çin'de ortaya çıkan ölümcül koronavirüsün, zaten arz bolluğu içinde olan piyasada talebi olumsuz etkileyeceği korkuları ile üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York ve Londra'da, virüse ilişkin hayatını kaybeden ve hastalığa yakalanan sayısı artması ile birlikte yüzde 3'den fazla düştü. Çinli yetkililer salgını önleme çabaları dahilinde Ay Takvimine Göre Yeni Yıl tatilini uzatırken, dünyanın diğer kısımlarından hastalığa ilişkin vakaların görüldüğü haberleri geliyor. Goldman Sachs Group Inc., küresel petrol talebinin olumsuz etkileneceği tahmininde bulundu, ancak Suudi Arabistan, krizin şimdiye dek tüketim üzerinde "çok sınıtlı etkisinin olacağına" inandığını belirtti.

Bu virüs, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki OPEC üreticilerinde meydana gelen kargaşadan dolayı zaten darbe almış petrol piyasası için yeni bir sorun oluşturdu. Piyasa ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının fiyatları desteklemek için üretim kısıntılarına gitmelerine karşın küresel ham petrol arzındaki bollukla da uğraşıyor. Yatırımcılar, daha geniş anlamda riskli varlıklarda görülen geri çekilme ve virüsün seyahatin ksııtlanması ile birlikte akaryakıt talebini azaltacağı korkuları ile petrolde satıcı durumunda.

Price Futures Group Inc. analisti Phil Flynn, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Bu tarihteki en önemli talep çöküşlerinden biri olabilir," dedi ve "Virüsten dolayı yüzbinlerce varillik talep kaybı meydana gelebilir. Virüsün hızla yayılmakta olduğuna ilişkin korkular petrol talebini öldürecek" değerlendirmesinde bulundu.

Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen ise, "Çin'de akaryakıt arzındaki bolluk dünyanın diğer kısmına ihracat yoluyla yayılıyor ve piyasa buna bağlı olarak savunma yönünde tepki veriyor," dedi ve "Suudiler satış dalgasını durdurmaya çalışabilirler. Ancak bu satışlar kayıpları durdurmak amacıyla geliyor ve bu nedenle kontrol altına alınması zor olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Brent petrolü, ICE Futures Europe piyasasında yüzde 3.6 düşerek varil başına 58.52 dolara kadar indikten sonra Londra saati ile 09:34'te 58.69 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 6.4 düştü ve Haziran ayından bu yana en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.8 gerileyerek varil başına 52.15 dolara kadar geriledi.

(14:15'te güncellendi)