Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yaklaşık iki haftanın en büyük kaybını gerçekleştirdikten sonra, ABD'de artan ham petrol stokları ve koronavirüs vaka sayısındaki güçlü artışın dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de talebe ilişkin endişeleri artırması ile birlikte geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü ABD'de ham petrol stoklarının üst üste üçüncü haftada da artması ile yüzde 5.9 düştükten sonra varil başına 38 doların altına geriledi. ABD'de yeni enfeksiyonlar Florida, Kaliforniya ve valinin eyallette "yoğun bir salgının" yayılmakta olduğunu söylediği Teksas'ta rekor seviyelere çıktı. ABD'de benzin vadeli kontratları, koronavirüs kısıtlamalarının yeniden uygulamaya koyulabileceği endişeleri ile sert düştü.

Hindistan'da rafineri faaliyetleri halen bir yıl önceki seviyelerinin oldukça altında. Bu durum, Asya ekonomilerinin henüz Çin'in yakaladığı hızlı toparlanmayı gerçekleştiremediğini işaret ediyor. Kötümser hava, küresel gösterge Brent petrolün yeniden contango durumuna dönmesine neden oldu. Yakın vadeli kontratın ileri vadeli kontrata göre daha ucuz olduğu bu durum, arz fazlasına ilişkin endişelerin sürdüğünü işaret ediyor.

Arz durumundaki olumsuz hava halen devam ederken, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntıları ve ABD'de kaya petrolü üreticilerinin fiyatların düşmesinden dolayı üretimi kısmaları, petrol piyasasını yeniden denge bulmaya oldukça yaklaştırdı. Ancak bu durum, koronavirüsten kaynaklanan sarsıntıyı atlatmakta halen güçlük çeken küresel ekonomideki zorluklara rağmen gerçekleşti. Uluslararası Para Fonu (IMF) Çarşamba günü, iki ay önce öngördüklerine oranla çok daha derin bir resesyon tahmininde bulundu.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Petrol piyasasında, virüs vakalarındaki artıştan dolayı ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliğin azalması ile birlikte önemli bir yön dönüşü görüyoruz," dedi ve "Önümüzdeki birkaç seansta, petrolün daha da düştüğünü görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Ağutos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 0.8 düşerek Singapur saati ile 12:49'da varil başına 37.70 dolara geriledi. ABD gösterge petrolü Nisan sonlarından bu yana ilk kez iki hafta üst üste düşüş gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 5.4 düştükten sonra yüzde 0.9 gerileyerek varil başına 39.93 dolara indi. Brent petrolde contango durumu 23 sent seviyesinde. Bu petrol geçen haftanın sonunda 5 sentlik backwardation (yakın vadeli kontratın ileri vadeliye göre daha pahalı olması) durumundaydı.