Advertisement
ENERJİ ABONE OL

İç savaşın sürdüğü Libya’nın petrol endüstrisi Ocak ayından bu yana tamamen kapalıydı ama ülke, iki taraf arasında geçen hafta imzalanan ve petrol gelirlerinin eşit bölüneceğini belirten anlaşma sonrası ihracata başlamayı iple çekiyor.

Libya petrolü, koronavirüs vakalarının arttığı ve ham petrol piyasalarında oynaklığın fazla olduğu bir dönemde tekrar piyasalara döndü. Petrol endüstrisinin açılmasını öngören bir önceki anlaşmanın başarısız olduğu göz önüne alınırsa, Libya petrolü hakkında konuşmak için hala erken.

Libya'da devletin sahip olduğu enerji şirketine göre üretim bu hafta üçe katlanarak günlük 260 bin varile yükselecek. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre ise, ülkedeki üretim 2020 yılı sonunda günlük 550 bin varile kadar çıkabilir ve gelecek yılın ortalarında günlük üretim neredeyse 1 milyon varili bulabilir.

Küresel piyasaların gündeminde olmasa da, OPEC+ koalisyonunun Nisan ayından bu yana yaptığı üretim kesintileri düşünüldüğünde, herhangi bir üretim artışı fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir. Libya’da her şey planlandığı gibi giderse fazladan 1 milyon varil piyasalara girer ve bu da petrol fiyatlarının yükselmesi önünde engel teşkil edebilir.