Piyasalarda gündem yoğun
-
Yoğun Haziran yeni veriler ve açıklamalarla daha da ısınmaya devam ediyor
AVRUPA’DA KONULAR TÜKENMİYOR
Geçtiğimiz hafta en çok 100 milyar euro tutarında banka kurtarması alacağı açıklanan İspanya’nın rahatlayacağı düşüncesiyle rahatlayan risk piyasalarının rallisi uzun soluklu olmamaıştı. Bu haftaya da Yunan seçimleriyle başlayan ve koalisyon ışığını gören boğalar yine kalıcı olamadılar. İspanyol endişelerinin kalıcı olması ve ülkeye yönelik açıklanan yardımın detaylarının henüz belli olmaması faizleri yukarı çekiyor. Haftanın devamında yapılacak bono ihalelerinde arzın karşılanamayacağı ya da ihalelerin erteleneceği spekülasyonuyla 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 7.158’den kapandı. % 7 seviyesine yükselen İrlanda, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerin tamamı bir süre sonra kurtarma paketi için başvurmak durumunda kalmışlardı. Bulaşıcılık etkisi korkusuyla 10 yıllık İtalyan tahvilinin bileşik faizi % 6.082’ye tırmandı. İspanya’da IBEX Endeksi günü % 2.96 düşüşle tamamladı. Kar payına % 3 vergi getirmeyi uman Fransa’da ise hisse senetleri % 0.69 düştüler.
Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketinin şartlarını değiştirebileceği yönündeki haberler bizzat Almanya Şansölyesi Merkel tarafından reddedilirken aynı yola başvuracağı ülkenin basını tarafından ortaya atılan İrlanda da durumu reddetti. Yunanistan’da Yeni Demokrasi Partisi lideri Samaras’ın bugün kolaisyon oluşturmak ve hükümet kurmak için akşama kadar vakti olacak. Bugün ZEW Endeksi ve G-20 açıklaması izlenecek. İlk gelen taslak metine göre Nisan ayında 430 milyar dolar olarak açıklanan IMF koruma fonunun büyüklüğü 456 milyar dolara yükseltilecek. 43 milyar doları Çin tarafından karşılanacak olan krizle savaş fonunun 5 milyar doları da Türkiye tarafından taahhüt edilmiş durumda. Ayrıca zirveden çıkan diğer önemli konu başlığı da büyümeye yönelik her türlü silahın kullanılması yönünde oldu. Kemer sıkmaya öncelik veren Almanya’ya karşı bir cephe oluştuğu toplantıdaki gazeteciler tarafından rapor ediliyor.
ABD’DE FED’DEN BEKLENTİLER SÜRÜYOR
Bugün toplanan ABD Merkez Bankası (FED) Para Politikası Kurulu (FOMC) yarın kararlarını açıklayacak. Pİyasanın merakla beklediği konu FED’in biten Operation Twist’in (OT) ardından yeni önlemler alıp almayacağı olacak. Kısa vadeli tahvillerin satılıp uzun vadelilerin alınarak faizlerin düşük tutulması ve yatırım işathının uyarılmasına OT deniyor. Oyuncuların tamamı FED’i beklerken bir bölümü de Yunanistan’ın eurodan çıkmasına karşın aldıkları pozisyonları koalisyon ihtimaliyle bozuyorlar. Piyasada korku endeksi olarak da bilinen ve opsiyonların primlerinden hesaplanan VIX Endeksi dün % 13.2 geriledi. Ani korkularını korumak için VIX’de yukarı yönde pozisyon alanlar böylece kısa vadeli elenen bir riske karşı korumlarını bu piyasada geri vermiş oldular. Hisse senetleri ise günü karışık tamamladılar. S&P 500 Endeksi % 0.14 yükselirken kapanış 1.344 puandan yapıldı. Dow Jones % 0.2 geriledi ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq % 0.78 prim yaptı. 10 yıllık ABD tahvili % 1.563 bileşiğe inerken Alman 10 yıllık tahvili de güvenli liman talebiyle % 1.412 bileşikten alıcı buluyor.
EMTİADA FARKLI BEKLENTİLER
24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 0.2 düşerken ABD Doları % 0.18 düşüşte ve 81.8 düzeyinde. Bugün metal fiyatları cılız değşimler gösterirken spot altın ons başına 1.628 dolardan alıcı buluyor. COMEX bakır yakın vadede % 0.13 yükseliyor ve zayıf dolar / genişlemeci FED beklentilerinden faydalanıyor. Moskova’da devam eden ve bugün ikinci gününe giren P5+1 görüşmelerinde İran terliyor. % 20’ye kadar uranyum zenginleştiren ve nükleer silah yaptığı iddia edilen İran, suçlamaları reddederken bir yandan da düşen petrol satışlarına yenilerini eklememek için Temmuz başında gelecek olan AB ambargosuna karşı argüman geliştirmeye ve müzakere etmeye çalışıyor. Petrol fiyatı ABD türü için varil başına 83’ün altına gelinirken Brent petrol için 95.9 dolardan alıcılar destek veriyorlar. Günün hikayesi ise tarım emtiasında cereyan ediyor. Güney Kore tarafından mısır alımlarını artıracağına yönelik açıklamalar geliyor. % 1.26 yükselen mısıra % 0.45 yükselen buğday ve % 1.55 artan soya eşlik ediyor.
GELİŞEN PİYASALAR VE TÜRKİYE
Devam eden zirvede IMF’in cephaneliğini artırmak için çaba sarfeden ülkeler arasında Gelişen Ülkeler ön sıralarda yer alıyorlar. BRICS’i oluşturan Brezilya, Rusya, Hindistan ve 10’ar milyar dolar ayırırken Çin 43 milyar dolar katkıda bulunacak. Güney Afrika ise 2 milyar dolar taahhüt etti. Diğer yandan BRICS ülkeleri ortak rezerv yönetimine gitmek için çalışmaları olduğunu ve aralarında swap hatları açmak istediklerini açıkladılar. Böylece ülkeler arasındaki ticarette ABD Doları kullanmaya gerek kalmayabilecek.
Bir süredir dünya piyasalarından ayrışan hisse senetleri dün genele tabi oldu. Gün içinde gördüğü maksimum değer olan 58.979’dan gelen satışlarla günü 58.324’ten tamamlayan bileşik endekste banka hisseleri % 1.01 düşerken sanayi hisseleri % 0.2 gerilediler. Gösterge tahvil % 9.12 bileşiğe çıkarken bugün Hazine tarafından bu tahvilin yeniden ihracı yapılacak. Faiz cephesinin uzun vadeli bölümünde ise küçük çaplı alımlar yaşandı. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 8.99’a indi. Dolar/TL güne 1.8102’den başlarken Euro/TL 2.2816’da ve Sepet Kur 2.0461’te.
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü