Prof. Ghosh: Türkiye önemli işler başardı
-
Tufts Üniversitesi'nden Prof. Dr. Partha Ghosh, Türkiye'nin mali cephede önemli işler başardığını söyledi
1990'lı yılların başlarında Türkiye ülke strateji raporunun hazırlanmasına katkıda bulunan Tufts Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Prof. Dr. Partha Ghosh, Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin ve Levent Oğuz'un sorularını yanıtladı.
Türkiye ekonomisinin son 20 yılını değerlendiren Prof. Ghosh, 1990'ların başlarında, dönem politikacılarının altyapı çalışmalarını desteklemesi ile birlikte, güzel bir ortam olduğunu ve olumlu havanın hissedildiğini söyledi. Bu dönemde Türkiye'nin performansını, ne kötü ne de çok iyi, ancak orta düzeyde olarak tanımlayabileceği söyleyen Prof. Ghosh, 2000 yılı sonrası Türkiye'nin önemli bir ekonomik güç olarak ortaya çıktığını belirtti.
1990'lı yılların ilerleyen dönemlerinde iç meselelerin tartışılmasının ön plana çıktığını ve sosyal ve ekonomik tartışmaların yapıldığını söyleyen Ghosh, "Bu döneme kayıp diyemem. Türkiye için ne iyi, ne kötü, o değerlendirildi. Çok farklı fikirler tatışıldı" şeklinde görüş bildirdi.
2000-2010 döneminin, Afganistan ve Irak olayları ve ekonomik kriz gibi gelişmelerden dolayı küresel olarak kolay bir dönem olmadığına dikkat çeken Ghosh, Türkiye'nin bu dönedem kendi konumunu iyi koruduğunu ve enflasyon ve borçlarını kontrol altında tuttuğunu belirtti.
Prof. Ghosh, bundan sonra artık Türkiye'nin bir sonraki adımını ve sıçramasını düşünmesi ve nasıl kalkınacağını ve gelir dağılımını nasıl düzelteceğini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin hedeflerinin ne olması gerektiği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Prof. Ghosh, "Mali disiplin ve sıkı para politikası var ve korunuyor. Enflasyon kontrol altında. Türkiye artık işsizlik sorununa odaklanabilir. Bu oranı yüzde 5 seviyesine çekebilir mesela. Halkının yoksul kesimini azaltmakta odaklanabilir. Dış ticareti daha dengeli hale getirebilir. Kültürel kalkınma gibi olumlu sosyal dinamiği hedefleyebilr" şeklinde görüş bildirdi.
Türkiye'nin hedefleri arasında, küresel rekabetçilik, ekonomik bilgi seviyesinin artırılması, tarım komplekslerinin yaratılıp geliştirilmesi ve kapsamlı enerji stratejisinin belirlenmesi olabileceğini belirten Prof. Ghosh, "Türkiye mali cephede önemli işler başardı. Dış ticaret dengesi ile birlikte sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilmeli" yorumunda bulundu.