Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Robinhood adıyla komisyonsuz yatırım olanağı sunan platform, web sitesi ve mobil uygulamasıyla son zamanlarda bireysel yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Şirket, hisse senetlerine, hisse senedi fonlarına, opsiyon piyasasına, ADR'lere ve kripto para birimlerine komisyonsuz yatırım yapma imkanı sağlıyor.

Robinhood, yatırımcılardan komisyon almasa da topladığı sermayeyi finansal kuruluşlara yönlendirerek kazanç elde ediyor.

Yatırımcının küçük miktarlarla katılabildiği bu platform, piyasa yapıcılara işlemlerde milyarlarca dolar yönlendiren bir şirket olarak önemli miktarda gelir elde ediyor.

Bağımsız bir analize göre, söz konusu “al sat” işlemlerinden gelen ödemeler Robinhood Markets’a 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 227 artışla yaklaşık 69 milyon dolar kazandırarak gelirinin yüzde 40'ından fazlasını oluşturdu.

Şirketin diğer gelir kaynakları arasında aylık 5 dolara sattığı altın üyelik hizmeti bulunuyor. Bu uygulama ile tasarruf sahiplerine çeşitli yatırım araçlarına ulaşma imkanı sağlıyor.

Öte yandan, ABD’de finansal düzenleyici kurum FINRA, Aralık 2019'da Robinhood'un yerel birimine topladığı sermaye ile “doğrudan işlem yapmaması” nedeniyle 1.25 milyon dolarlık para cezası verdi. Cezanın sebebi düzenleyici kurumun yatırımcıların en iyi fiyatı alamadığı iddiası oldu.

Robinhood en son Mayıs 2020'de, 280 milyon dolar finansman topladı. Şirketin değeri 8.3 milyar dolar civarında bulunuyor.