Rus ekonomisinde "kriz çanları" çalmaya başladı
-
ABD ve AB, Rusya'ya yaptırım uygularken, Rus ekonomisi kriz sinyalleri veriyor
Rusya'nın Kırım Özerk Bölgesi'nin Ukrayna'dan ayrılma kararını desteklemesine Avrupa Birliği ve ABD'nin yaptırımlarla karşılık verirken, Moskova, Rus ekonomisinin kriz sinyalleri verdiğini söyledi.
Ekonomide kriz sinyalleri olduğunu söyleyen Ekonomi Bakan Yardımcısı Sergei Belyakov, bakanlar kurulunun, şirketlerin sırtına mali yük bindirmekten kaçınması gerektiğini, bunun "yanlış bir yaklaşım" olacağını dile getirdi. Belyakov, "Şirketlerden para alıp, daha sonra üretimlerini modernize etmelerini istemek mantıksız ve garip" dedi.
Soğuk Savaş'tan bu yanaki en büyük sorundan önce de Rus ekonomisi, tüketici talebinin, düşen yatırımlardaki açığı kapamasından ötürü 2009'dan bu yanaki en düşük büyüme ile karşı karşıyaydı. AB maliye bakanları dün 21 Rus, Kırımlı ve eski Ukraynalı yetkilinin mal varlıklarını dondurup ve vize yasağı getirirken, ABD Başkanı Barack Obama da 7 Rus yetkiliye yaptırım uyguladı.
Ukrayna krizi, 2012'de yüzde 3.4 büyümesinin ardından 2013'te yüzde 1.3 büyüme kaydetmiş olan 2 trilyon dolarlık Rus ekonomini kısıtlıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 12 Mart'ta, geçtiğimiz yılki büyümenin "yetersiz" olduğunu ve mevcut görünüm ve hükümet tahminlerin de "kendilerini tatmin etmediğini" söyledi. Ekonomi bakanlığı, 2030'ya kadar yıllık yüzde 2.5 büyüme ortalaması yakalanacağını öngörüyor.
Moskova'daki VTB Capital'ın ekonomistlerinden Daria Isakova ve Vladimir Kolychev, "Rusya, yerel talebin belirsizlik ve daha sıkı finansal şartlardan ötürü muhtemelen ikinci ve üçüncü çeyrekte resesyona girecek" dedi. Ekonomistler, ülkenin 2014'e ait büyüme tahminini yüzde 1.3'e indirdi.