Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Startuplara yapılan fonlama ABD’li şirketlere yapılan büyük yatırımlarla beraber 2021’in ikinci çeyreğinde 156 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.

CB Insights tarafından yapılan bir çalışmaya göre, özel yatırımlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 157 artış kaydederken ABD’deki yatırımlar toplam yatırımların neredeye yarısını oluşturuyor.

Silikon Vadisi hala startuplar için ana pazar olmaya devam ederken önceki çeyreklere göre payı azalmış durumda. 100 milyon dolar üzerindeki yatırımlar artışta büyük rol oynarken yeni unicornların doğmasında da önemli rol oynadı.

Tiger Global Management, ikinci çeyrekte yatırım sermayesi pazarında önemli bir etkiye sahip olurken bu dönemde en aktif yatırımcılardan biri de oldu. Tiger’ı Andreessen Horowitz ve Sequoia Capital China takip etti.

Türkiye'de bu yılın unicornları Getir ve Dream Games oldu

Türkiye'deki startup yatırımları da 2021'de hız kazandı.

Getir bu yılın Mart ayında 300 milyon dolarlık yatırımla 2,6 milyar dolar değerlemeye ulaşarak Türkiye’nin ikinci unicornu olmuştu. Getir en son yatırım turunda 7,5 milyar dolar değerlemeye ulaşarak 55 milyon dolarlık yeni bir yatırım almıştı.

Mobil oyun geliştiricisi Dream Games de Haziran ayı sonunda 1 milyar dolar değerleme ile 155 milyon dolar yatırım alarak oyun sektöründen çıkan ikinci unicorn olmuştu. Türkiye’nin ilk unicornu ise 2020 yılında 1.8 milyar dolara satılan oyun geliştirici Peak Games olmuştu.