Advertisement

Tarım emtiasında yükseliş, son günlerde arz endişeleri ile hızlandı. Bloomberg Tarım Endeksi, Kasım 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak neredeyse 9 yılın zirvesini gördü.

Son dönemdeki yükselişe soya fasulyesi öncülük etti. Arjantin’deki yağışlar soya fasulyesi ekimini, ABD’deki soğuk hava ise hasadı olumsuz etkiledi. Zayıf arza karşılık güçlü Çin talebi fiyatları yukarı çekti. Soya fasulyesi, neredeyse sekiz ülkede gün içi en yüksek seviyeye ulaştı ve son 10 yılın zirvesini test etti.

Soya fasulyesi fiyatlarındaki yukarı yönlü harekete ek olarak buğday ve mısır fiyatları da kuraklık ve soğuk hava koşulları nedeniyle yükseliyor.

Buğday fiyatları, hem ABD hem de Rusya'daki olumsuz iklim koşullarının arz tarafında yarattığı baskının etkisiyle 2014'ten bu yana en yüksek seviyeleri gördü.

Brezilya ve ABD'deki kuraklıkla birlikte geciken ekimler mısır fiyatlarını 2013'ten bu yana en yüksek seviyelere taşıdı.

Söz konusu koşullar yatırımcıların, tarım emtiasında yükseliş yönlü pozisyon alma eğilimini güçlendiriyor. Chicago Borsası’nda mısır fiyatının artacağı beklentisiyle açılan net pozisyonlar 10 yılın zirvesine çıktı. Diğer tarım emtiasında da benzer tablolar söz konusu.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş, küresel gıda fiyatları üzerindeki endişeleri de artırıyor. FAO Gıda Fiyat Endeksi halihazırda 2014 ortasından bu yana en yüksek düzeyde. Arz yönlü sıkıntıların devam etmesi durumunda gıda kaynaklı bir küresel enflasyon sıkıntısı daha da fazla risk yaratabilir.