Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Akın Tüzün, Bloomberg HT yayınında TCMB’nin faiz oranını yeterince artırdığını faizin daha da artırılması gerektiğine dair bir öneride bulunamayacağını dile getirdi.

Merkez Bankası’nın şeffaf ve konvensiyonel bir yönetimi olduğunun altını çizen Tüzün, şartların piyasalar için yeterli olduğunu, bundan sonrasındaki adımın yabancı yatırımcılar tarafından yapılacağını belirtti.

“Merkez Bankası’nın rezervlerinin yeterli olması durumunda, dolar kurunun düşeceğini bekleyebilirdik.” diyen Tüzün, TCMB'nin rezerv biriktirme çabasının kurdaki geri çekilmeyi sınırlayacağını ve bu sebeple doların 2021 yılını 7,50-8 bandında geçirebileceğini açıkladı.

Tüzün, 2020 yılında yerli yatırımcının yabancı para enstrümanlarını tercih ettiğini kaydederken şu ifadeleri kullandı “Faiz oranının artırılması ve güvenin sağlanmasına rağmen, dolar mevduatları hala çıkışta. Faizler çıkarken ters dolarizasyon olmaz, çünkü o faizin nereye gideceği beklentisiyle alakalıdır. Yerli yatırımcının bir kısmı daha da yükseleceğini bekliyorsa, en tepeye ulaştığı noktada faiz getiren Türk Lirası varlıklarına dönüş yapar. Bence bunun zamanı da önümüzdeki senenin başı. Çünkü artık MB’nin faiz artırmasını gerektirecek bir durum yok. O sebeple, 3 ay sonrasında ya da 1.çeyreğin herhangi bir döneminde dolarizasyonun yavaş yavaş çözülmeye başlayacağını bekliyorum.”