Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, dijitalleşmenin tek boyutlu değil çok boyutlu ele alınması gerektiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Aran, teknoloiinin bu boyutlarsan sadece bir tanesi olduğunun altını çizdi. Eğer bu boyutu ile yetinilirse çok sığ bir dijitalleşme olacağının altını çizen Aran, işin mutlaka insan kaynağı, organizasyon, yönetim ve iş boyutları olduğunu da vurguladı. Teknoloji odağıyla başlayan bazı şirketlerin, teknolojiyi doğrudan çalışanın yerine konumlandıran çözümlerle dijitalleşmedeki verimliliğe odaklandıklarını ve bunun  insan kaynağı boyutunda çok sık yapılan bir hata olduğunu belirten Aran, "Bazı şirketler, 'Biz eskiden şu kadar kişiyle bu işleri yapıyorduk, şimdi bu kadar insanla yapıyoruz. Gelir gider rasyomuzu şu seviyeye getirdik.Daha az kişiyle çalışıyoruz. Dijitalleştik' gibi bakış açısına sahip. En büyük hatalardan bir tanesi insanı bunun bir objesi haline getirmek. Bizim bu konudaki yaklaşımımız 'Teknolojiyi insanın yerine değil yanına konumlandırmak'. Çünkü insanın yerine konumlandırdığınız bir dönüşüm hikayesinde, kısa vadede başarılı olsanız bile uzun vadede başarılı olmanız mümkün değil. Çünkü biz insana ve emeğe saygının bu tür dönüşüm hikayelerinin odağı olması gerektiğini düşünüyoruz. İnsanın yanına konumlandırmaya çalışıyoruz. Bu kolay değil. İnsanın bu konuda dijital ve teknolojik yetkinliğini artırmak ve insanla birlikte dijital dönüşüm yolculuğunu yapabilmek önemli. İnsan odağını ihmal etmemek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.    

'DİJİTAL DÖNÜŞÜM ORGANİZASYONUN BÜTÜNÜNÜ KAPSAMALI'

Kurumların dijital dönüşüm sürecinin, sadece yönetim seviyesinde bir grubun işi olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Aran, ikinci en büyük hatanın bu olacağını, büyük kurumları küçük bir grubun dönüştüremeyeceğini, mutlaka bütün kuruma sirayet etmesi gerektiğinin altını çizdi. Organizasyonun bütününü kapsamayan hiç bir dönüşüm hikayesinin başarılı olmasının mümkün olmadığını ifade eden Aran, "Mutlaka çok geniş bir katılımla, herkesin kendisini parçası hissettiği bir yapıda yönetilmesi gerekiyor. Teknoloji ve diğer iş birimlerinin ayrı yarı değil, bir arada çalışması gerekiyor" diye konuştu.

'İŞ BANKASI'NIN DÖNÜŞÜMÜ ULUSLARARASI ARENADA BAŞARI HİKAYESİ OLARAK ANLATILDI'

Bilgi teknolojileri konusunda araştırmaları ve raporları ile dünyanın en saygın otoritelerinden Gartner'ın İş Bankası'nın dijital dönüşüm çalışmalarını bir başarı hikayesi olarak paylaştığı bilgisini veren Aran, "Bankamızın dijital dönüşüm stratejisi, uygulamaları ve sonuçları  Barselona ve Orlando'da düzenlenen IT Expo Sempozyumlarında bir başarı hikayesi olarak sunuldu. Bu Bizim için ve Türk bankacılık sektörü için gurur verici bir olay" dedi. Gartner sonrası dört banka, bir sigorta ve bir tekstil şirketinin İş Bankası'na gelerek, gelip sunum aldığını ve dönüşüm programının tüm detaylarını öğrenmek istediklerini belirten Aran, "Bunu kendi kurumlarında uygulamak istediklerini söylediler. Biz de severek yardımcı olacağımızı söyledik" diye konultu. Aran, gelen kurumlar arasında Çin, Azerbaycan ve Ortadoğu'dan bankaların yanı sıra bir tekstil şirketi ve  yerli kurumların da yer aldığını sözlerine ekledi.