Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başknaı Donald Trump ülke çapındaki protestıolarda askeri güç kullanımını sorgulayan şu anki ve önceki savunma bakanları tarafından liderliğine yönelik doğrudan bir muhalefet ile yüz yüze kaldı.

Savunma Bakanı Mark Esper Çarşamba günü gerçekleştirdiği basın toplantısında ulusal muhafız birliklerinin yeterli olduğunu vurgulayarak protestoları bastırmak için askeri güç kullanma fikrini desteklemediğini belirtmişti.

Trump, ertesi gün Oval Ofiste Başkan Yardımcısı Mike Pence, Adalet Bakanı William Barr ve ABD Genelkurmay Başkanlığı Generali Mark Miley ile görüşmesi esnasında, Savunma Bakanı Esper ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Konuya yakın iki kaynak ABD Başkanı'nın danışmanlarına Esper'in pozisyonunda etkili olup olmadığını sorduğunu belirtti. Kaynaklardan birisi ise Trump'ın Esper'e yönelik tereddütlerinin geçmiş gibi göründüğünü bildirdi.

Bununla birlikte Trunp ve Esper arasındaki soğukluk Esper'den önce görevde olan James Mattis'ten gelen açıklamalar ile gölgede kaldı.

Eski ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Başkanı Başkan Donald Trump'ı toplumu bölmekle suçlayan yazılı açıklama yapınca, Trump ve Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany Twitter'dan Mattis'e yüklendi.

Amerikan medyasına yaptığı iki sayfalık açıklamada Mattis, Savunma Bakanı Mark Esper'in ülkede devam eden protestolarla ilgili "savaş alınını hızla baskılarsak dağılırlar" yorumunun reddedilmesi ve Amerikan ordusunun halkına karşı politik amaçlarla kullanılmaması gerektiğini yazdı.

Ülkedeki krizlere verilecek siyasi yanıtın askerileştirilmesinin asker ile toplum arasında çatışmaya zemin hazırladığını belirten Mattis, Esper'in "baskılayıp dağıtma yorumunu" İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin "böl ve işgal et" yöntemine benzetti.