Tsipras ültimatom verdi
-
Yunanistan'daki radikal sol partinin lideri Tsipras, parti liderlerinden kurtarma paketini reddetmelerini istedi
Borç krizindeki Yunanistan'da haftasonu yapılan seçimlerde yüzde 16.7 oy alarak ikinci sıraya oturan radikal sol Syriza partisinin lideri Alexis Tsipras, koalisyon görüşmelerine başlamadan önce ülkedeki diğer parti liderlerinden Avrupa Birliği'nin kurtarma paketini reddetmelerini istedi.
Tsipras, eski iki büyük parti olan Yeni Demokrasi (ND) ve PASOK'un hoşgörü oylarıyla SYRIZA liderliğinde bir ''azınlık hükümeti'' kurulması tekliflerine ilişkin, PASOK ve ND liderlerine izledikleri politikayla ilgili, fikirlerini değiştirdiklerini aktif olarak göstermeleri çağrısında bulundu ve ''PASOK ve ND liderleri borç anlaşmalarının şartları çerçevesindeki çetin tasarruf taleplerini uygulamayacaklarına dair AB üyesi ülkelerin başkanlarına mektup göndersinler'' dedi.
PASOK ve ND'nin, Yunanistan Girişimciler Federasyonu (SEV) tarafından ''ulusal kurtuluş'' veya ''ulusal birlik hükümeti'' kurulması teklifine bağlı kaldıklarını bildiren Tsipras, ''Eğer bu mektubu göndermezlerse bu iki parti, tartışmaları ve seçmeni aptal yerine koymayı bırakmalıdır'' diye konuştu.
Borç anlaşmalarının şartlarını uygulayan bir hükümetin, ''kurtuluş hükümeti'' olamayacağını ifade eden Tsipras, Yunan halkının tasarruf önlemlerine ve kurtarma paketlerine karşı oy kullandığını kaydetti.
Samaras ve Venizelos'un reddettiği talebin ardından Samaras, "Yunanistan'ın yıkımının altına imzamı koymam istendi" dedi.
Tsipras'ın "inanılmaz bir küstahlıkla" seçim sonuçlarını kaosa sürükleme görevi olarak yorumladığını söyleyen Samaras, "Umarım görüşmeden önce Tsipras kendine gelir" dedi.
Tsipras bugün saat 5'te Atina'da diğer parti liderleriyle bir araya gelecek.
"BEŞ ŞART"
Tsipras, ''beş şart'' çerçevesinde diyalog arayacağına da değinerek, bu şartların borç anlaşmasının şartlarını, ''reddetme, çalışma alanında getirilen yeni kanunları ortadan kaldırma, toplu iş sözleşmeleri oluşturma, bankaların devlet tarafından kontrolü ve Yunanistan'ın borcunun 'odious debt-musibet borç' olup olmadığını araştıracak bir uluslararası denetim komisyonu kurulması'' olarak sıraladı. Tsipras, bu araştırma sonuçlanana kadar borç ödemelerinde moratoryum uygulanacağını da söyledi.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Aleka Papariga ile telefonda görüşen Tsipras'ın olumsuz yanıt aldığı belirtiliyor. KKE ülkenin avro bölgesi ve AB'de kalmasına karşı çıkıyor.
6 Mayıs'taki seçimlerin sonuçları Avrupa'nın, Yunanistan'ın Mayıs 2010'dan bu yana aldığı 2 kurtarma paketinin şartlarını uygulamasına ilişkin endişelerini yeniden canlandırdı.
Parlamentodaki görüş ayrılığı ve hem Berlin hem de Brüksel'den gelen Yunanistan'ın kuralları sürdürmesi çağrılarına rağmen, Yunanistan yeniden krizde önemli bir eşiğe geldi.