Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

UBS analistleri Dominic Schnider ve Wayne Gordon'un 18 Ocak tarihli raporunda “Karbon karşıtı küresel çabalara bağlı olarak özellikle imalat tarafında hızlanan ekonomik faaliyet güçlü bakır talebini doğuracak ortamı hazırlayacak.” dendi.

UBS'e göre Çin'in bakır ithalatı bu çeyrekte yavaşlamaya hazırlanıyor. Koronavirüs pandemisinin ilerideki dalgaları ABD, Avrupa ve Japonya'nın ilk çeyrek talebi üzerinde baskı oluşturabilir.

7 bin 600 dolara kadar yaşanabilecek fiyat çekilmelerinin uzun pozisyonları artırmak için değerlendirilmesi gerektiği belirtilen rapora göre kurumun 2021 ortasına kadar beklentisi 9 bin 500 dolar ve ardından kademeli dengelenme.

UBS 469 bin ton civarında bakır açığı olacağını öngörüyor. 2021'deki yıllık talebin yüzde 2'sine denk gelen bu rakam, bankaya göre stoklar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak ve fiyat artışına neden olacak.

LME'de işlem gören aktif bakır kontratı Salı günü TSİ 11.35'te 7,791 dolar seviyesinden alıcı buldu. Değerli metal Ocak 2013'te görülen 8,125 dolarlık rekora yakın seyrediyor.