Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Finans Merkezi programına konuk olan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, temiz enerjiye geçiş ve küresel enerji sektöründeki görünüm hakkında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Birol yapmış olduğu değerlendirmede, iklim değişikliği ve enerjinin birbirine bağlı konular olduğunu, enerji sorununu çözmeden iklim sorununun da çözülemeyeceğini belirtti. Önümüzdeki dönemde temiz enerjiye yönelik yatırımların artacağını söyleyen Birol, “Bu yılki 3 ana hedefimiz temiz enerjiye geçişin öncülüğünü yapmak.” dedi.

Konuşmasında, Kasım ayında gerçekleşecek olan Dünya İklim Zirvesi ‘ne dikkat çeken Birol, hükümetlerin temiz enerji için ciddi teşvik ve düzenleme yapması gerektiğinin altını çizdi. Yeşil enerjiye geçiş döneminde yeşil bonolara ve benzeri yatırım araçlarına olan ilginin artacağını kaydeden Birol, ABD'de Biden yönetimiyle birlikte yeşil bonolara olan ilginin yoğunlaşacağını vurguladı.

Birol, salgının başında oldukça olumsuz etkilenen petrol fiyatlarının, aşı uygulamalarının etkisine bağlı olarak 50-60 dolara ulaşabileceğini öngördü. Dünya genelindeki elektrikli otomobillere olan yönelime de değinen Birol, elektrikli otomobile geçişte bazı ülkelerin hızlı yol aldığını, örneğin Norveç'te satılan her iki otomobilden birinin elektrikli olduğunu söyledi. Fakat diğer bir taraftan, Asya kıtasının en yoğun nüfuslarından birine sahip olan Hindistan'ın elektrik üretiminde büyük oranda kömüre bağlı olduğunu ve ülkenin bugünden yarına yenilenebilir enerjiye geçmesinin diğer ülkelere göre zor olduğunu dile getirdi.