Yıldırım'dan operatörlere: Kıskançlığı, rekabeti bırakın işbirliği yapın
-
Başbakan Binali Yıldırım, "Kıskançlığı, rekabeti bırakın işbirliği yapın" dedi
Başbakan Binali Yıldırım, "Operatörler; kıskançlığı bırakın, bu yollar hepinizin. Yol altyapıdır istediğiniz işi yapın, yol için kavga etmeyin. Yol ortak değer, ihtiyaçtır. Yolu beraber yapalım herkes üzerine düşen görevi yapsın. Bir de yerli, yerlileşme. Yazılım başta olmak üzere, donanım da dahil olmak üzere yerlileşme ve millileşmeye hız vermemiz gerekiyor. Bilişim ekonomisini büyüteceğiz. Aranızdaki rekabetten vazgeçin işbirliği yapın. Bu işte zaman kaybetmeyelim. Daha az konuşup daha çok sonuç alma durumdayız. Bırakın bireysel rekabeti" dedi
Başbakan Binali Yıldırım, "Bir konuya bilgiye erişmek istiyorsunuz arama motoruna yazıyorsunuz bir de tak diye çıkıyor bir de bunları mı demek istedin diyor önünüze getiriyor, insan hafızasının bu kadar bilgiyi aynı anda tutması mümkün değil. Arşivi bilişime bırakalım, günceli kafamızda tutalım. Bu da zihinsel dönüşümle olur. Yurdun 278 bin kilometre, bilişim ağımız var bununla öğünemeyiz" şeklinde konuştu.
Yıldırım, "Katma değerli yatırım gerçekleştiremiyoruz ve yerel sektörlerimiz değil daha çok yabancılar kazanıyor" dedi.
Yıldırım, "Hem de neredeyse hiçbir şey yapmadan kazanıyorlar. Çünkü akıllı. Akıl onda para da bizde. Aklı olan parayı alıyor. Bizde akıl daha fazla var ama o aklı, önemli olan doğru yere kanalize etmek. Artık bunu değiştirelim. Bunun zamanı geldi. Bırakın bireysel rekabeti, bırakın küçük hesapları. Ülkemizin milli güvenliği için, ülkemizin refahı için, ülkemizin kalkınması için gücümüzü birleştirmemiz lazım. Destek bizden" şeklinde konuştu.
Yıldırım, " İnternet kullanımında yüzde 56'lara ulaştık. Geniş bant var, internet kullanımı var. Fakat yetmez, bilişimin internetin kullanılabildiği alanları düşünün bunlar çok yetersiz. Bir matematikçi olarak; bilişimde kullanabildiğiniz alan hayalinizin uzandığı kadar bir küre düşünün, gidebildiğiniz yer. Sonsuzun bir anlamda sınırlandırılmış tarifidir. Ucu açık bir kullanım alanımız var. Sektör değil bir yaşam tarzı. Bugün siber güvenlik meselesi ülke güvenliği meselesi haline gelmiş, ülke güvenliğine dönüşmüştür. Mesafe almamız lazım. Kamu-net oluşturuldu. 8-10 ülkeden biriyiz bu anlamda. Türk Telekom öncü rol oynadı teşekkür ederiz. Bundan sonrası veri merkezi, internet değişim noktaları. Bilişimde yerlilik ve millilik her şeyden önemlisi. Yeterli insan kaynağımız. Stratejik bir bakışa ihtiyacımız var. Bunu yapacak yetkin firmalarımızı tespit etmek" dedi.