Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yıldız: 113 dolar bile maliyetleri artırmaya yeterli

Yıldız: 113 dolar bile maliyetleri artırmaya yeterli

  • Bakan Taner Yıldız, "Petrolün 150 doları göreceği kanaatinde değilim. Bizim için 113 dolar bile Türkiye'nin maliyetlerini artırmaya yeterli bir rakam" dedi

Giriş: 29 Ağustos 2013, Perşembe 16:27
Güncelleme: 29 Ağustos 2013, Perşembe 16:28

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan kömür havzasına yapılacak santral için 2014'ün beklenemeyeceğini, bu konuda yola devam edileceğini belirtti. Konuya ilişkin başka ülkelerle görüşmelere başlandığını ifade eden Yıldız, "B planını hemen uygulamaya koyduk. Bizim için önemli olan yatırımcının sermaye yapısıyla birlikte gelmesi" dedi.

Yıldız, gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Petrolün 140-150 dolarlı görüp göremeyeceğine yönelik soruya Yıldız, "Ben o düzeyleri göreceği kanaatinde değilim. Bizim için 113 dolar bile Türkiye'nin maliyetlerini artırmaya yeterli bir rakam" yanıtını verdi.

Şu anda enerji fiyatlarını, enerji kalemlerinin değil bölgesel siyasi istikrarsızlıkların belirlediğini ifade eden Yıldız, bunun da kötü bir durum olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin yerli kaynakların kullanımını artırma hassasiyetinin bu tür durumlar da dikkate alındığında daha fazla önem kazandığını vurgulayan Yıldız, bunun yeşile karşı olmak anlamına gelmediğini söyledi. Yıldız, "Bu ülkede ağaç, zeytinlik sayısını, yeşili artıran bizim hükümetimiz, ağaçla, yeşille, zeytin ağacıyla itham edilen de bizim hükümetimiz. Bunda bir yanlışlık var. Rakamlar bize AK Parti hükümetlerinin yeşili hedeflerin üzerinde artırdığını gösteriyor. Bu kompleksten kurtulursak, yerli kaynaklarımızı daha ön plana almış oluruz. Yerli kaynaklarımızı konuşmamız için illa petrol fiyatlarının çok mu yükselmesi lazım, bu tehdidin çok mu büyümesi lazım?" diye konuştu.

Yıldız, yerli kaynaklar sayesinde Türkiye'nin, Avrupa'da doğal gazı en ucuza alan ülkelerden biri olmamasına rağmen en ucuza satan ülke olduğunu vurguladı.

Türkiye'de suyun gazı finanse ettiğini dile getiren Yıldız, su kaynakları harekete geçtiği kadar gaz kaynaklarının geride kaldığını, daha fazla yağmur yağdığında doğal gazın payının daha azalacağını söyledi. Bakan Yıldız, "EÜAŞ'ın kullandığı doğal gazın fiyatına biraz zam yaparak su santrallerinden elde ettiğiyle dengelemeye çalışıyoruz asıl konu budur. İthal ettiğimiz doğal gazın olumsuz tesirlerini vatandaşımız lehine Allah'ın bu ülkeye verdiği suyla, güneşle, rüzgarla balanse etmeye çalışıyoruz" dedi.

Yıldız, Afşin-Elbistan kömür havzasında yapılması planlanan santral konusunda, bu tür konularda "uluslararası yatırımcılar tamamen çekildi" diye bakılmasını çok gerçekçi bulmadığını söyledi. Yıldız, "Türkiye bütün bunları kaybetmişcesine yorum yapmak doğru değil. Moral olarak kişiler böyle hissedebilirler ama gerçek şu: Bu karmaşalar geçer, Suriye istikrarsızlığı sürdürülebilir değildir. Mısır da oturacaktır. Türkiye hala avantajlı yatırım alanlarından birisi olarak dünyada yer alacaktır. Plase edilmeyi bekleyen paralar her zaman olacaktır. Yüksek miktardaki fonlar, yaşlılık fonları, işsizlik sigortası fonları gibi hala dünyada çok ciddi paralar var" diye konuştu.

- "Yolumuza devam ederiz"

Afşin-Elbistan kömür havzasına yapılacak yatırımın ortada kalmayacağını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Biz makul bir kar verdiğimiz kanaatindeyiz. Makul bir kar vermesek bu yatırımlar yapılmaz. Hatırlarsanız 15-16 sentten bahsedilirken Afşin-Elbistanla alakalı, şu anda 9-10 sentten bahseder olduk. 20 sent verirseniz yarın başlarlar, 15 sent verirseniz önümüzdeki ay başlarlar ama makul bir kar verirseniz müzakereleri yaparlar. Bizim yapmamız gereken de bu, hem kamu kazanacak hem yatırımcı kazanacak.

Dikkat ederseniz TAQA ile alakalı açıklamalar yaptığımda çok rahattım. TAQA'nın olmasını isterdik, bu yüzden müzakere yaptık ama olmayacaklarsa da biz bir şey diyemeyiz 'ille de gelin' diyemeyiz. O gün yönetim kurulu kararı alınıyordu normalde. Bize böyle bir şey söylediler, olabilir. (2014'te biz bir daha bakalım) Bunu bekleyemeyiz. Biz yolumuza devam ederiz."

Bu kararın resmi kanallardan iletilip iletilmediğinin sorulması üzerine Yıldız, "Hayır. Sorarlarsa söyleriz' yanıtını verdi.

- "B planı devrede"

Yıldız, Çin, Güney Kore gibi ülkelerle bir temas olup olmadığının sorulması üzerine, "Var. Başladı. B planını hemen uygulamaya koyduk. Bizim için önemli olan yatırımcının sermaye yapısıyla birlikte gelmesi. Biz diyoruz ki sermayenle, teknolojinle gel, yap riskini al, yönet, işlet. Bizden istediğiniz bir şey varsa biz de onu yapalım. Dediğimiz bu. TAQA'yla bu şekilde anlaşmıştık" diye konuştu.

TAQA'nın projenin fizibilitesinde bir sorun görmediğini belirten Yıldız, TAQA'nın kararının sebebini bilmediğini ancak siyasi gerekçelerle alınmış olmasını temenni etmediğini söyledi.

Bakan Yıldız, Afşin-Elbistan kömür havzasında yapılacak santral konusunda, "TAQA olmazsa başka bir firma olur. Yöntem benzer olacaktır, rötuş yapmamız gereken konular varsa onları yaparız" dedi.

- Petroldeki kıyamet senaryosu

Taner Yıldız, "petrolde kıyamet senaryonuz var mı?" sorusu üzerine, "Ben göğüsleyebileceğimiz bir rakamın daha ötesine geçmemesini isterim. Fransa'daki bir banka '150 dolar' dedi. Bunların çok doğru yaklaşımlar olmadığı kanaatindeyim. Bu olaylarda kazananlara, kaybedenlere bakın. Olayları daha rahat izah edebilirsiniz. Şu anda bunu göğüslüyoruz. Maliyetlerimizin zorlandığı kesin. Maliyetlerimizin arttığı hiç şüphesiz ortada. Döviz ve petrol fiyatları artıyor. Yani olumsuz sinerjinin ikisi beraber oluştu. Bu bizim tercih etmediğimiz bir şey. Sepet her iki yönden de olumsuz yönde geldi. Bu bizi çok zorlayan konudur" diye konuştu.

- Elektrik tüketiminde 2013 rekoru

Taner Yıldız, dünkü 768 milyon kilovatsaatlik tüketimle bu yılki en yüksek elektrik tüketimine ulaşıldığını bildirdi. Yıldız, bu yıl içinde 800 milyon kilovatsaatlik bir miktarı beklediklerini söyledi.

Konya-Karapınar ve Eskişehir-Alpu'daki kömür rezervlerine ilişkin soruya karşılık, ister hükümetlerarası anlaşma isterse firma bazında "biz burayı yaparız" diyen kim varsa görüşülebileceğini ifade eden Yıldız, son olarak Slovakya'nın Konya-Karapınar'a yönelik projeleri olduğunu söylediklerini bildirdi. Yıldız, "Slovakya'yla yaparız, yapamayız bunu zaman gösterecek ama bu tür ülkelerin rağbet ettiğini görüyoruz ama önemli bir nokta var, bize sermaye yapısıyla gelmesi lazım" dedi.

Türkiye'nin 10 yıl önceki haliyle bugünü yaşasaydı, bu hava içinde çok ciddi sıkıntı yaşayabileceğini dile getiren Yıldız, "Türkiye bugün tüm bunları göğsünde eritebilecek. absorbe edebilecek bir siyasi iradeye, kararlılığa sahip. Bu açıdan ciddi bir sıkıntı görmüyorum. Biz yatırımlarımıza, özelleştirmelere devam ederiz. Özel sektör rağbetini yine görmüş oluruz. Önemli olan tasarruf miktarını artırmak. ben herhangi bir sıkıntı görmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Öne Çıkanlar