Advertisement

ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi, aşılama programı ve mali teşvik paketinin ekonomik toparlanmayı körükleyeceği beklentileriyle son bir yılın en yükseğine çıkarak yüzde 1,36 seviyesine ulaşırken bu hafta altın fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluşturmuştu.

Hisse piyasaları bu yükselişten etkilenmezken, bazı yatırımcılar artan tahvil faizlerinin göreceli riskli varlıklar olan hisse senetlerini baskılayabileceğini düşünüyor.

“Tahvil faizleri arttığında diğer tüm varlıkların fiyatı biraz düşer. Teori böyle söylüyor.” diyen US Bank Wealth Management Yatırım Müdürü Eric Freedman, faizlerdeki artışın henüz hisselere alternatif olacak kadar yükselmediğini belirtti.

Dördüncü çeyrek bilançolarının açıklanması ve şirketlerin ortalama olarak beklentilerin %17,2 üzerinde performans göstermesiyle beraber S&P 500’deki kazançlar neredeyse tüm zamanların en yükseğine ulaştı.

Gerektiğinden fazla gevşek bir para politikası ve mali teşviklerle beraber artan risk iştahı tahvil faizlerindeki yükselişle beraber azalabilir. BofA Küresel Araştırma Birimi’nin gerçekleştirdiği fon yöneticileri anketine göre, yatırımcıların risk alma yüzdeleri rekor seviyelere ulaşırken portföylerdeki nakit dağıtımları 2013 Mart ayından bu yana en düşük seviyede. Hisse senedi dağıtımları ise son 10 yıldaki en yüksek seviyesinde.

Citigroup stratejistleri hisse piyasalarında yüzde 10’luk bir geri çekilmenin gayet normal olabileceğini belirtirken Nomura’dan analistler ise ABD10 yıllık Hazine tahvil faizinin yüzde 1,5’in üzerine çıkmasıyla hisse piyasalarında yüzde 8’lik bir düşüş yaşanabilir.