Yunanistan resesyondan çıktı
-
Yunanistan ekonomisi, yüzde 0.7 büyüyerek yarım yüzyılı aşkın sürenin en şiddetli resesyonundan çıktı
Yunanistan, ülkeyi eurodan ayrılmanın eşiğine getiren ve iki kez kurtarma paketi almak zorunda bırakan, yarım yüzyılı aşkın sürenin en şiddetli resesyonundan çıktı.
Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) , Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik ofisi Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, üçüncü çeyrekte, yüzde 0.7 artış gösterdi. GSYİH, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1.4 büyüdü.
Yunanistan'ın altı yıl süren resesyonu, Başbakan Antonis Samaras'ı siyasi anlamda zor durumda bırakan kurtarma paketi ile bağlantılı bütçe kısıntıları ile birlikte daha da derinleşti. Hükümetin reform çabaları kamu maliyesinin kontrol altına alınmasını sağladı ve bu durum, Yunanistan'a 2014 yılı içinde son dört yıldır ilk kez tahvil satma imkanı getirdi. Samaras şimdi hızlanmak ve kurtarma paketinden çıkmak istiyor.
Yunanistan'ın 2010 yılında ilk kurtarma paketi aldığı sırada maliye bakanlığı yapan George Papaconstantinou, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Sıçramanın kalıcı olabilmesi için, yatırıma ihtiyaç var ve bu durum Yunanistan ekonomisinin kaybettiği zeminden toparlanmasına yardımcı olacak," dedi ve "Eğer 2010'da başlayan çabalardan vaz geçersek, aynı kabusu yeniden görme tehlikesi ile karşı karşıya kalırız ve yaptığımız tüm fedakarlıklar tehlikeye girer" şeklinde görüş bildirdi.