Yunanistan zaman kazanacak
-
Yunanistan, 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketiyle zaman kazanacak
Yunan parlamentosunun sabah saatlerine kadar süren ateşli tartışmaların ardından yeni kemer sıkma önlemlerini onaylaması 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketinin yolunu açtı.
Yunan siyasi liderlerinden yazılı taahhütlerin de gelmesiyle Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının 15 Şubat'taki olağanüstü toplantılarında ikinci kurtarma paketine onay vermeleri bekleniyor.
Euro Bölgesi'nin verdiği sözlü taahhütlere rağmen son 2 yıldır bütçe hedeflerini tutturamayan Yunanistan'dan ek önlemler de isteyebileceği ya da bunu zamana yayabileceği belirtiliyor.
AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketi uygulansa ve özel bankalar öngörüldüğü şekilde Yunanistan'ın 100 milyar euroluk borcunu silse bile Atina'nın kendi ayakları üzerinde durması imkansız görünüyor.
İkinci kurtarma paketiyle Yunanistan'ın halen yüzde 160 düzeyinde bulunan kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının, 2020 yılında yüzde 120'ye indirilmesi hedeflenmiş olsa da bu oranın yüzde 136 seviyesinde kalacağı öngörülüyor.
IMF, hedeflerin tutturabilmesi için elinde yüklü miktarda Yunan tahvili tutan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ve Euro Bölgesi'ndeki kamu kuruluşlarının da özel sektör gibi borç silme operasyonuna katılmasını öneriyor.
Euro Bölgesi liderleri kamuoyu tepkisi nedeniyle bu yöndeki önerilere sıcak bakmazken ara formül olarak Yunan tahvillerinden elde edilecek karların bu ülkeye geri iadesi üzerinde duruluyor.
Öte yandan, aralık ayında bankalara 500 milyar euroya yakın 3 yıl vadeli kredi pompalayan Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan'ın iflas seçeneği üzerinden pazarlık gücüne darbe indirdi.
Banka, Yunanistan'ın 300 milyar euroluk borçla iflas etmesi halinde bankaları yüzdürmeye devam edecek sermayeyi fazlasıyla sağlamış oldu.
Euro Bölgesi'nin iflas ihtimaline hazırlandığını gören Yunan siyasetçiler son dönemde bu yönde tehditlerden kaçınırken halkın destek vermemesi nedeniyle Euro Bölgesi'nden ayrılmayı da göze alamıyorlar.
Yunanistan'ın iflastan kaçınmak için, 14,5 milyar euroluk tahvil geri ödemesinin yapılacağı 20 Mart'a kadar Euro Bölgesi'nin tüm şartlarını karşılayarak 130 milyar euroluk ikinci paketten faydalanması gerekiyor.