Yunanistan'da borçlar kontrol dışına çıktı
-
Avrupa'nın sorunlu ülkesi Yunanistan'da Devlet Bütçe Ofisi, Yunanistan'ın borcunun kontrol dışına çıktığını söyledi
Yunanistan'da bağımsız Devlet Bütçe Ofisi, ''Yunanistan'ın borcunun kontrol dışına çıktığını ve hükümet politikalarının finansmanı düzeltmede başarısız olduğunu'' söyledi.
Bağımsız bütçe kontrol mekanizması olarak geçen yıl mecliste oluşturulan Devlet Bütçe Ofisi'nin aylık ekonomik raporunda, ''Aşırı borç yükselişi, yüksek faiz dışı açık maksimum borç dinamiklerini kötüleştirdi, kontrol dışına çıkardı'' denildi.
Resesyonun beklenenden daha kötü olması hesaba katıldığında vergi kaçakçılığıyla mücadele ve faiz dışı açığı azaltma çabalarının ikiye katlanması çağrısında bulunulan raporda, ''Ülkenin sorununun sadece kamu borcunun büyüklüğü değil, aynı zamanda mevcut mali yönetimi güçlendirme yetersizliği olduğu açık. Mali düzeltme için gösterilen devasa çabalara rağmen, faiz dışı fazla hedefi tutturulamadı. Aksine, faiz dışı açık artıyor'' ifadeleri kullanıldı.
Raporda, ''önlemlerin uygulanmasının aylardır ertelenmesi ve resesyonun beklenenden daha derin olması yüzünden bu yıl muhtemelen bütçe açığı hedeflerinin tutturulamayacağına'' işaret edildi.
Uzmanlar, raporun, kötüleşen ekonominin mali güçlendirmeyi daha zorlaştırırken, hükümetin reformları ve tasarruf önlemlerini uygulamada yeteri kadar hızlı hareket etmediği kaygılarını yansıttığını söylediler.
Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise Devlet Bütçe Ofisi'nin, makroekonomik ve mali görünümler konusunda rapor yayımlamak için gerekli uzmanlığa sahip olmadığını belirterek, raporu eleştirdi.
Avrupa Komisyonu ve Yunanistan Merkez Bankası'nın bir ülkenin finansal verisinin nasıl derleneceğini, kontrol edileceğini ve rapor haline getirileceğini bildiğini ifade eden Venizelos, ''Devlet Bütçe Ofisi'nin henüz, gerekli bilgi, deneyim ve sorumluluğa sahip olmadığı açık. Bu yüzden bu raporun, uluslararası raporlar gibi geçerliliği bulunmuyor. Devlet Bütçe Ofisi'nin çalışmasının geçerliliğini iyileştirmek için gerekli her türlü önlem alınacak'' dedi.
TROYKANIN ZİYARETİ
Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankasından oluşan troykanın temsilcileri, Yunanistan'a 8 milyar avroluk kredi dilimini vermeden önce incelemelerde bulunmak üzere bu hafta Atina'ya vardı.
Yunanistan'ın, bu kredi dilimini alması için Eylül ayı sonuna kadar özelleştirmelerden 1,5 milyar avro gelir elde etmesi gerekiyor. Ancak Yunan hükümeti şimdiye kadar 400 milyon dolar gelir elde etti.
Troykaya yakın kaynaklar Reuters'e yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın hedefleri tutturamama riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bunun sadece resesyondan kaynaklı olmadığını söylediler. Aynı kaynaklar, trokya temsilcilerinin gelirler ve harcamalar konusunda kaygılı olduğunu, hükümetin vergi toplamada hızlı hareket etmesini istediklerini belirttiler.
Yunan ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5'den fazla daralarak, 40 yıldaki en kötü resesyona girmesi bekleniyor.
Geçen yıl yüzde 10,5 olan bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranın bu yıl yüzde 7,6'ya inmesi de tahminler arasında seyrediyor.