Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 44 milyon kişi mülteci oldu

44 milyon kişi mülteci oldu

  • Savaşlar yüzünden geçen yıl 44 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı

Giriş: 20 Haziran 2011, Pazartesi 11:55
Güncelleme: 20 Haziran 2011, Pazartesi 15:33

Dünyada geçen yıl savaşlar ve çatışmalar yüzünden yaklaşık 44 milyon kişinin kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde mülteci durumuna düştüğü bildirildi.

Norveç Mülteciler Konseyi adlı sivil toplum kuruluşu, Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yayımladığı raporda, bunun bir rekor olduğunu belirterek, bu 43,7 milyon göçmenin 27,5 milyonunun kendi ülkelerinde göçmen durumuna düştüğünü, 16,2 milyon kişininse ülkelerinden kaçmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Bu istatistiğin, önceki yıllarda mülteci durumuna düşen ve halen geri dönemeyen insanları da kapsadığı belirtildi.

Raporda, iç göç kurbanı olanların yarısının, Kolombiya, Sudan, Irak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali'de olduğu, mültecilerin yüzde 60'ının ise Filistin, Afganistan, Irak, Somali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden geldiği kaydedildi.

Konseyin Genel Sekreteri Elizabeth Rasmusson, bu sayının arttığını ve azalacağını gösteren hiçbir işaretin de görülmediğini söyledi.

İç göçün 2009'a oranla 400 bin, mülteci sayısınınsa 100 bin arttığı belirtildi.

Kuruluşun ay başındaki başka bir raporunda, sel ve fırtına gibi doğal afetlerin geçen yıl 42 milyondan fazla insanı yerlerinden ettiği, bu rakamın 2009'a oranla 2,5 kat daha fazla olduğu ortaya konmuştu.

-BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL SEKRETERİ BAN: "GELİN, ORTAK İNSANİ DEĞERLERİMİZİN GÖZ ARDI EDİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYELİM"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak ya da Afganistan'da olduğu gibi sonu gelmeyen ihtilaflar ve istikrarsızlıklar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan krizler nedeniyle günümüzde zorla evlerinden uzaklaştırılmış insanların sayısının 44 milyona ulaştığını bildirdi.

Ankara BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle yayınladığı mesajında, mültecilere yönelik yardımların tüm dünya tarafından eşit olarak üstlenilmesi gerektiğini belirtti.

Bu yıl 1951 tarihli Mülteciler Sözleşmesinin 60. yıldönümünün kutlandığını, ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) kuruluşunun da 60. yılı olduğunu hatırlatan Ban, aradan geçen onca yıla rağmen dünya genelinde mültecilerin ve zorla evlerinden edilenlerin sayısı azalmadığı gibi onlara yardım eli uzatmanın da daha kolay bir hale gelmediğini ifade etti.

Bugün olduğu gibi dün de insanların evlerinden edilmelerinin ana nedenini savaşların oluşturduğunu kaydeden Genel Sekreter Ban, Somali, Irak ya da Afganistan'da olduğu gibi sonu gelmeyen ihtilaflar ve istikrarsızlıklar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan krizler nedeniyle günümüzde zorla evlerinden uzaklaştırılmış insanların sayısının 44 milyona ulaştığını bildirdi.

Günümüz dünyasında daha başka nedenlerin de öne çıkmaya başladığını belirten Ban, eskiden BMMYK sadece savaş ve baskılardan kaçan insanların yardımına çağrılırken bugün artan sayıda insanın aşırı yoksulluk, çevresel tahribat, iklim değişikliği ile ihtilaflar arasındaki, giderek daha belirgin hale gelen karmaşık ilişki nedeniyle evlerinden uzaklaşmaya zorlandığını dile getirdi.

-YOKSUL ÜLKELER DAHA FAZLA KİŞİYE YARDIM EDİYOR-

Zorla evlerinden edilenlerin getirdiği yükün dünya tarafından eşit olarak paylaşılmadığına işaret eden Ban, yoksul ülkelerin zengin ülkelere nazaran daha fazla sayıda evlerinden edilmiş kişiye yardım etmek zorunda kaldığını vurguladı.

Genel Sekreter Ban, mülteci karşıtı görüşler en fazla sanayileşmiş ülkelerde yüksek sesle dile getirilirken dünya genelinde mültecilerin yüzde 80'ine kalkınmakta olan ülkelerin yardım eli uzatmak zorunda kaldığını vurgulayarak, bu duruma eşitlikçi bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Kimsenin mülteci olmak istemediğini dile getiren Ban, kimsenin böylesine küçültücü ve zorlu bir süreçten geçmek zorunda olmadığını, ancak, milyonlarca kişinin bunları yaşadığını belirtti.

Bir kişinin bile mülteci olmaya zorlanması, tek bir mültecinin dahi kaçtığı tehlikeye geri dönmeye zorlanmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Ban, bu yılki Dünya Mülteciler Gününde, dünyanın dört bir yanındaki insanlardan, evlerinden kaçmaya zorlanan, yaşamları tehlikede olan ve hemen hemen hepsinin tek amacı evlerine dönmek ya da hayata yeniden başlamak olan milyonlarca kadın, çocuk ve erkeği unutmamalarını istedi.

Ban mesajına, "Gelin, ortak insani değerlerimizin gözardı edilmesine asla izin vermeyelim" ifadeleriyle son verdi.

-TÜRKİYE'YE GELENLERİN SAYISI 10 BİN 639'A ULAŞTI

Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelen ve Türk Kızılayı tarafından kurulan geçici çadırkentlere yerleştirilen Suriyelilerin sayısının 10 bin 639'a ulaştığı bildirildi.

Yayladağı ilçesinde kurulan geçici iki çadırkentte 4 bin 918, Altınözü ilçesi ile buraya bağlı Boynuyoğun köyündeki çadırkentte 5 bin 327 ve Reyhanlı ilçesinde kurulan çadırlarda da 339 Suriyeli kalıyor.

Suriye'deki olaylarda yaralanan ve ülkelerini terk eden 40 kişinin Hatay'daki hastanelerde tedavileri sürerken, 15 kişi de refakatçi olarak yanlarında bulunuyor.

Toplam beş geçici çadırkent ile hastanelerde olan Suriyelilerin 2 bin 621'inin erkek, 2 bin 634'ünün kadın, 2 bin 719'unun erkek çocuk ve 2 bin 665'i de kız çocuk.

Öne Çıkanlar