Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

  • Geride bıraktığımız haftada, IMF'nin Türkiye büyüme tahminini düşürmesi, Tesla'nın ikinci çeyrekteki 1,1 milyar dolarlık rekor kârı, Fed'in faiz kararı, Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması, TCMB'nin 2021 enflasyon tahminini yükseltmesi ve Bakan Elvan'ın KDV indirimi ve TL mevduatlarında stopaj oran indirimi açıklaması gündemin öne çıkan başlıkları oldu

Giriş: 31 Temmuz 2021, Cumartesi 12:01
Güncelleme: 31 Temmuz 2021, Cumartesi 12:58

1- IMF Türkiye büyüme tahminini düşürdü

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi.

Raporda, ekonomik beklentilerin nisan ayından bu yana ülkeler arasında daha da farklılaştığı belirtildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına erişimin küresel toparlanmayı iki bloğa ayırdığına işaret edilen raporda, salgın devam ettiği sürece vaka sayısının çok düşük olduğu ülkelerde bile toparlanmanın garanti edilemediği aktarıldı.

IMF, Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme beklentisini %5,8'e düşürdü, önceki yüzde 6'idi. 2022 büyüme beklentisini %3,3'e düşürdü, önceki yüzde 3,5'idi.

2- Tesla'dan ikinci çeyrekte 1,1 milyar dolarlık rekor kâr

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın karı, bu yılın ikinci çeyreğinde 1,1 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Buna göre, şirketin net karı yılın ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 998 artarak 1,1 milyar dolara çıktı. Tesla'nın net karı geçen yılın ikinci çeyreğinde 104 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Böylece şirketin karı ilk kez bir çeyrekte 1 milyar doları aştı.

3- Fed faiz değiştirmedi, varlık alımını sürdüreceğini yineledi

ABD Merkez Bankası (Fed), federal fonlama faizinde değişiklik yapmadı.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Temmuz ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı.

Fed'den yapılan açıklamada, "En az 120 milyar dolar olan varlık alım programı sürdürülecek" ifadeleri kullanıldı.

4- Powell: Toparlanma tamamlanana kadar politika destekleyici kalmaya devam edecek

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Temmuz ayı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Toparlanma tamamlanana kadar para politikası destekleyici kalmaya devam edecek" dedi.

Jerome Powell, "İşgücü piyasasındaki koşullar iyileşmeye devam etti. İstihdamda hala alınacak yol var. Konut piyasası çok güçlü kalmaya devam etti. Toparlanma arttıkça fiyatlarda yukarı yönlü baskı görmeye devam edeceğiz. Ekonomi yeniden açılırken tedarik sıkıntısı arzı baskılayabilir. Olası enflasyon beklenenden daha yüksek ve kalıcı olabilir. Enflasyonun, Fed'in yüzde iki hedefine düşmesini bekliyoruz. Enflasyon çok yüksek seyrederse Fed harekete geçecektir" şeklinde konuştu.

5- 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 903 lira oldu

Türk-İş'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın 2021 yılı temmuz ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 2 bin 903 lira olarak belirlendi.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 9 bin 457 lira oldu.

6- Merkez Bankası 2021 enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize etti. Buna göre önceki raporda yüzde 12,2 olan enflasyon tahminini yüzde 14,1’e yükseltildi, 2022 tahmini de yüzde 7,5’ten yüzde 7,8’e yükseltildi. Kavcıoğlu politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi.

7- Bakan Elvan'dan KDV indirimi ve TL mevduatlarında stopaj oran indirimi açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Twitter'dan paylaştığı iletide, "Salgından olumsuz etkilenen sektörlerimizi desteklemek amacıyla; konaklama, yeme-içme, ulaşım, işyeri kiralama ve diğer hizmetlerde son 1 yıldır uyguladığımız KDV oran indirimlerinin süresini 2 ay daha uzatıyoruz" açıklamasını yaptı.

Bakan Elvan ayrıca, "Türk Lirası mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresini Eylül ayı sonuna kadar uzatıyoruz. Böylece Türk Lirası mevduatların cazibesini artırmaya ve ters dolarizasyonu desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar