Advertisement
HABERLER ABONE OL

Naci Ağbal'ın 100. günü, Dolar/TL 7'nin altında, ilaçlara %20 zam, yabancı kurumların yeni dolar/TL tahminleri... 7 Başlıkla bu hafta nasıl geçti?

TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın il 100 günü

Türkiye’de daha önce kamuda maliye ve ekonomi ile ilgili birçok görevde bulunmuş, mali disiplini öne alan bir maliye bakanı olarak görev yapmış Naci Ağbal’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak atanması, para politikasında makas değişimi beklentisini beraberinde getirmişti. Ağbal’ın başkanlık görevindeki ilk 100 günü bu yöndeki beklentilerin gerçekleştiği bir dönem olarak kaydedildi.

Naci Ağbal’ın ilk 100 gündeki politika çerçevesini değerlendiren 12 yerli ve yabancı uzmanın medyan görüşü, merkez bankası başkanının 5 üzerinden 3 ile şahin olduğu yönünde. Finansal piyasalarda ‘şahin’ terimi sıkı para politikası izleyen ve faizleri yüksek tutan merkez bankası başkanları için kullanılırken, ‘güvercin’ ise parasal genişleme politikası uygulayan ve faizleri düşük tutmak isteyen merkez bankası başkanları için kullanılıyor.

Gram altın kritik seviyenin altını gördü

Altın fiyatları, yükselen ABD Hazine tahvili faizleri ve güçlenen dolar ile birlikte sert bir düşüş kaydederek 2021 yılının en düşük seviyesine ulaştı. Gram altın ise 400 TL'nin altını test etti. Gram altın son olarak 20 Temmuz 2020 tarihinde 400 TL'nin altında işlem görmüştü. Küresel piyasalarda ons altının yükselişi ve buna aynı dönemde Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesiyle 6 Kasım 2020 tarihinde 540 TL'nin üzerine çıkarak rekor seviyeyi görmüştü

Yabancı Kurumlardan yeni dolar/TL tahminleri

Commerzbank, dolar/TL için yıl sonu tahminini 8,25’ten 8’e revize ederken, dolar kurunun 2021’in ilk yarısını 7-7,25 seviyesinde kapatmasını bekliyor.

Küresel piyasaların şeffaflığı ödüllendirdiğini belirten Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, orta vadedeki temel senaryolarının enflasyon biraz azaldıktan sonra faizlerin yüzde 15 civarına döneceği yönünde olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şubat ayında da faizi sabit bırakırken, Morgan Stanley yakın vadede 100 baz puanlık faiz artışının yaşanacağını öngördü.

Aralarında Georgi Deyanov ve Jaiparan S. Khurana’nın olduğu Morgan Stanley analistleri hazırladıkları raporda yeni bir faiz artırımı beklentisiyle dolar/TL’nin 6,80’e gerileyebileceği görüşünde.

Societe Generale yayımladığı yeni araştırma raporunda, dolar/TL için 2021 yıl sonu tahminlerini 6,20 olarak güncellediklerini söylerken dolar/TL’de kısa pozisyon kapanış hedeflerini 6,45 olarak değiştirdiklerini belirtti.

Societe Generale Gelişen Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen, raporda politika faizinin yılın ilk yarısında sabit kalacağını düşündüklerini, sonrasındaysa üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyrekte 100’er baz puanlık iki indirim beklediklerini söyledi.

İlaca yüzde 20 zam geliyor

İlaca yüzde 20 oranında zam yapılacağı anlamına gelen "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" Resmi Gazete'de yayınlandı.

Düzenlemeyle söz konusu karara eklenen maddede, "Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden 1 Euro değeri, 2021 yılı için bir önceki dönemde uygulanan 1 Euro değerinin yüzde 20 fazlasını geçemez. Bu kararın yayımı tarihinde Fiyat Değerlendirme Komisyonu toplanır ve Euro değerini ilan eder" denildi.

Dolar/TL 6 ay sonra 7'nin altında

Dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününe aşağı yönlü başladı ve yüzde 1 gerilemeyle 7 seviyesinin altına indi. Küresel piyasalarda da doların gerilediği görüldü. Yeni haftanın başında gelişen ülke kurlarının hemen hemen tamamı dolara karşı pozitif performans sergiledi. Bloomberg Dolar Endeksi de yeni haftaya düşüşle girdi. Dolar/TL en son 5 Ağustos’ta 7’nin altındaydı.

Bitcoin'de yeni zirve

Bitcoin fiyatları, salı günü 50 bin doları geçtikten sonra çarşamba günü yüzde 5'ten fazla yükselerek 51 bin doları, sonrasındaysa 52 bin doları geçmişti. Bitcoin, Elon Musk’ın paylaşımlarıyla haftayı 55 bin doların üzerinde kapattı.

Borsada sanayi hakimiyeti

BIST 100 endeksinde toparlanma sanayi hisseleri öncülüğünde gerçekleşirken, sanayi endeksinin Borsa İstanbul'daki ağırlığı da tarihin en yüksek seviyelerine ulaştı.

Sanayi endeksinin ağırlığının yükselmesinde sektördeki şirketlerin piyasa değerlerinde kaydedilen rekor seviyeler etkili oldu. Ford Otosan 64,3 milyar TL piyasa değeriyle Koç Holding’den 13 milyar TL daha yüksek bir seviyeye işaret etti. Mevcut piyasa değeri ile Ford Otosan 2018 yılına kıyasla piyasa değerini 4 kat artırdı.