AB, Brexit ihlali sebebiyle İngiltere'ye hukuki işlem başlattı
Avrupa Birliği (AB), İngiltere'nin Kuzey İrlanda ile ilgili Brexit anlaşmasının önemli bir bölümünü uygulamayı ertelemesinin ardından İngiltere'ye karşı hukuki işlem başlattığını duyurdu
Avrupa Birliği, Brexit'in resmen tamamlanmasından üç aydan kısa bir süre sonra İngiltere'ye karşı hukuki işlem başlattı. Bu karar, İngiltere’nin Kuzey İrlanda ile ilgili Brexit anlaşmasının önemli bir bölümünü uygulamayı erteleme yönündeki tek taraflı aldığı kararın hemen ardından geldi.
İngiltere’nin almış olduğu tek taraflı kararın, mali cezalara veya ticaret tarifelerinin uygulanmasına yol açabileceği belirtildi. Söz konusu anlaşmazlığın, AB ile İngiltere arasındaki Kovid-19 aşılarının ihracatı konusunda zaten sorunlu olan ilişkileri daha da kötüleştireceği bekleniyor. İki tarafın da 24 Aralık'ta imzaladığı Brexit sonrası ticaret anlaşması 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesine rağmen, AB tarafından anlaşma hala resmi olarak onaylanmadı.
Bir AB yetkilisi Pazartesi günü Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte, bloğun İngiltere'nin eylemlerini büyük bir sorun olarak gördüğünü ve İngiltere’nin Brexit anlaşmasının Kuzey İrlanda ile ilgili olan bölümüne olan bağlılığı hakkında şüpheler uyandırdığını söyledi.
Kuzey İrlanda, Brexit anlaşması uyarınca AB'nin gümrük birliği ve tek pazarında kaldı. Bu karar, AB ile İrlanda arasındaki ticari faaliyetlerde sınır kontrollerinin ihtiyacını ortadan kaldırırken, İngiltere’den İrlanda’ya gelen mallarda gecikmelere ve aksamalara yol açtı.
Protokol Baskısı
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit anlaşmasının Kuzey İrlanda Protokolü'nü yeniden müzakere etmek için kendi partisinin üyelerinin yanı sıra, Kuzey İrlanda'daki politikacıların da artan baskısına maruz kaldı.
İngiltere geçen ay, 1 Nisan'da başlayacak ve İngiltere ile Kuzey İrlanda arasında gıda malzemeleri gönderen firmaların ek gümrük belgeleri sağlamalarını gerektiren kurallardan geçici olarak feragat edeceğini açıkladı.
Johnson'ın sözcüsü Jamie Davies pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, İngiltere'nin Kuzey İrlanda protokolüne bağlı olduğunu, ancak sorunlu alanların ele alındığını görmek istediklerini söyledi. Hükümetin aldığı önlemlerin "geçici" ve "kesintiyi en aza indirmek" için tasarlanmış "operasyonel" adımlar olduğunu da sözlerine ekledi.