Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) liderleri, üye ülkelerin ekonomilerini desteklemek için 750 milyar euroluk (860 milyar dolar) ortak tahvil arzını öngören teşvik paketi konusunda anlaşmaya vardı.

Brüksel'de dört gün süren müzakerelerin ardından varılan bu anlaşmayı 27 üye ülkenin oybirliği ile onaylaması gerekiyor. Bu anlaşma, Mayıs ayında ilk taslağı hazırlayan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bir zaferi olarak görülüyor. Bu acil fonun 390 milyar euroluk kısmını hibeler ve 360 milyar euroluk kısmını ise düşük faizli krediler oluşturuyor.

Fonların yaklaşık üçte biri iklim değişikliği ile mücadeleye tahsis edilecek ve blok'un gelecek 1 trilyon euro tutarında 7 yıllık bütçesi ile birlikte, bu adım tarihin en büyük yeşil teşvik paketini oluşturacak. Tüm harcamalar, Paris Anlaşması'nın sera gazlarını azaltma amacı ile uyumlu olacak.

Acil kurtarma fonu, sadece koronavirüs pandemisinden en fazla zarar gören güney Avrupa ülkeleri için hayati bir mali destek olmayacak, aynı zamanda blok'un ihtiyaç duyulduğunda anlamlı bir dayanışma sergileyebildiğini de gösterecek. Virüsten dolayı 100,000'den fazla Avrupalının hayatını kaybetmesi ve ekonominin yeniden ayağa kaldırılacak olması ile birlikte, yatırımcılar hisse senetlerindeki rallinin sürdürülmesi için bu birlik gösterisini bekliyorlardı.

AB liderleri konseyinin başkanı Charles Michel, anlaşma sonrası düzenlediği basın toplantısında, "Bu anlaşma, Avrupa'nın bir aksiyon gücü olduğunun sağlam bir sinyalini gönderiyor," dedi ve "Bu anlaşmanın Avrupa'nın yolculuğuna önemli bir an olarak görüleceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.