AB: Rusya gıda ambargosunun maliyeti 5 milyar euro
-
AB Komisyonu, Rusya'nın tarım ve gıda ürünlerine uyguladığı ambargo nedeniyle üye ülkelerin yıllık yaklaşık 5 milyar euro zararla karşılaşacağı tahmininde bulundu
AB Komisyonu, Rusya'nın tarım ve gıda ürünlerine uyguladığı ambargo nedeniyle üye ülkelerin yıllık yaklaşık 5 milyar euro zararla karşılaşacağı tahmininde bulundu.
Moskova yönetimi, Ukrayna krizinde Batılı ülkelerin ekonomik ve ticari yaptırımlarına cevap olarak AB, ABD, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten meyve, sebze, et, balık, süt ve süt ürünleriyle yumurta ithalatını bir yıl yasaklamıştı.
AB Komisyonu'na göre Moskova yönetiminin ambargo kararı, üye ülkelerin geçen yıl Rusya'ya gerçekleştirdiği 11,8 milyar euroluk tarım ve gıda ürünü ihracatının 5,1 milyar euroluk kısmını kapsıyor.
Komisyon'un verilerine göre, Rus ambargosu, AB üyeleri arasında en büyük zararı 922 milyon euroyla Litvanya'ya, 840 milyon euroyla Polonya'ya, 589 milyon euroyla Almanya'ya ve 503 milyon euroyla Hollanda'ya verecek.
Bir yıllık ambargonun maliyeti Danimarka'ya 341 milyon avro, İspanya'ya 326 milyon euro, Belçika'ya 281 milyon euro, Finlandiya'ya 273 milyon euro, Fransa'ya 229 milyon euro, İtalya'ya 163 milyon euro, Yunanistan'a 114 milyon euro, Avusturya'ya 103 milyon euro, Macaristan'a 77 milyon euro, İrlanda'ya 70 milyon euro, Letonya'ya 67 milyon euro ve Estonya'ya 60 milyon aeuo olacak.
Rusya'nın uyguladığı ambargonun olumsuz etkilerini sınırlamak için bir dizi önlemi hayata geçiren AB Komisyonu, üreticilerin yeni pazarlara açılması için promosyon bütçesini artırırken arz fazlası meyve ve sebzelerin pazardan çekilmesi için kaynak ayırarak bazı süt ürünlerinin depolanma maliyetini üstlenme kararı almıştı.
AB tarım bakanları, Cuma günü Brüksel'de toplanarak Rusya'nın ambargosu nedeniyle alınacak ilave tedbirleri görüşecek.
AB üyeleri Rusya'ya ilave yaptırımları tartışıyor
AB üyeleri, Ukrayna'nın doğusundan askerlerini geri çekmemesi halinde Rusya'ya yaptırımları ağırlaştırmaya hazırlanıyor. AB Komisyonu'nun üye ülkelere gönderdiği taslak yaptırımlarda, Rusya'nın kamu kontrolündeki petrol ve silah şirketlerinin fonlanmasının yasaklanması isteniyor.
Komisyon'un teklifi onaylanırsa Rus petrol şirketlerinin tahvil ve hisse senedi çıkararak ya da sendikasyon kredisi kullanarak Avrupa piyasalarından borçlanması engellenmiş olacak. AB üyelerinin gündeminde Rusya'ya petrol ve yan sektörlerde yüksek teknoloji ihracatını daha da kısıtlayacak önlemler de yer alıyor.
AB Komisyonu, üye ülkelerden, Rusya'nın, Dünya Kupası ve Avrupa şampiyonaları dahil uluslararası spor ve kültür etkinliklerinden izole edilmesinin de tartışılmasını istedi. Ancak üye ülkelerin çoğu, bu aşamada Rusya'nın 2018 FIFA Dünya Futbol Şampiyonası'na evsahipliği yapması kararının gözden geçirilmesine sıcak bakmıyor.
AB'nin ekonomik ve ticari yaptırımlarına tarım ve gıda ambargosuyla cevap veren Moskova yönetiminin bir sonraki adımının otomotiv sektörü olacağını açıklaması, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan gibi ülkeleri düşündürüyor. Yine de Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların devamı ve Rus askerlerinin geri çekilmemesi halinde AB'nin ekonomik ve ticari yaptırımları ağırlaştırması bekleniyor.
Geçen hafta Brüksel'de toplanan AB zirvesinde Rusya'ya Ukrayna'daki askeri varlığını derhal geri çekmesi çağrısı yapılmış ve AB Komisyonu'ndan ilave yaptırım önerilerini hazırlaması istenmişti.