Açlık sınırı bin 386 oldu
-
Açlık sınırı bin 386, yoksulluk sınırı ise 4 bin 515 lira olarak hesaplandı
Türk-İş'in araştırmasına göre, eylülde dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 386, yoksulluk sınırı ise 4 bin 515 lira oldu.
Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımasını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı araştırması"nın eylül sonuçları açıklandı.
Buna göre, dört kişilik ailenin, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, bin 386 lira 22 kuruş olarak belirlendi.
Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 4 bin 515 lira 37 kuruş oldu.
Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti, bin 711 lira 50 kuruş hesaplandı.
Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin, asgari gıda harcaması tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1,81 arttı.
- Süt ve peynir fiyatı ortalamada 10 kuruş arttı
Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış yüzde 1,83 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 6,78 olarak hesaplandı.
Araştırmaya göre, süt ve peynir fiyatı ortalamada 10 kuruş artarken, yoğurt fiyatı aynı kaldı.
Kıyma et ve kuşbaşı ile tavuk ve sakatat fiyatında değişim yaşanmadı. Ancak hesaplamada dikkate alınmayan bonfile kilogram fiyatı, 77,90 lira oldu.
- Balıkta ortalama fiyat geriledi
Ay yasağının kalkmasıyla balıkta ortalama fiyat geriledi. Yumurta fiyatı ise arttı. Bakliyat ürünleri fiyatı, kuru fasulye ve barbunyada artarken, kırmızı mercimekte aynı kaldı.
Mevsim şartlarının da etkisiyle kış sebzelerinde fiyatlar geriledi. Domates, salatalık, biber gibi ürünlerin fiyatında ise artış yaşandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı, geçen aya göre 30 kuruş arttı.
Meyve fiyatları ise düştü. Geçen ay 3,73 lira olarak hesaplanan ortalama meyve kilogram fiyatı, bu ay 3,58 lira oldu.
Ağustosta 3,51 lira tutarında gerçekleşen sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı, bu ay 3,60 liraya yükseldi.
- Fındık fiyatı arttı
Tereyağı, margarin ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi. Ancak zeytinyağı fiyatında gerileme görüldü.
Zeytin fiyatında, genelde değişim olmadı. Ceviz, fıstık, ayçekirdeği gibi yağlı tohum ürünlerinden fındık fiyatı arttı. Baharat ürünlerinden sadece pul biberin fiyatı yükseldi. Şeker ve tuz fiyatı da aynı kaldı.
Bal, reçel ve pekmez ile salçanın yanı sıra çay ve ıhlamur fiyatında değişiklik yaşanmadı.
Ekmek, pirinç, un, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, makarnadaki küçük ayarlama dışında önemli bir fiyat değişikliği olmadı.