Almanya Maliye Bakanı: Yatırımların artması için her şeyi yapıyoruz
-
Almanya ile Fransa'nın ekonomi ve maliye bakanları bir araya geldi. Fransa Ekonomi Bakanı Macron ekonominin canlanması için kamu ve özel alanda daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Fransa ve Almanya'nın yatırımların artırılması için elinden geleni yapacaklarını söyledi.
Almanya'nın başkenti Berlin'de almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ve Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron Avrupa'daki ekonomik durumu ele almak için bir araya geldi.
Maliye Bakanlığında gerçekleşen görüşmenin ardından iki ülkenin maliye ve ekonomi bakanları bir basın toplantısı düzenledi.
Schaueble, Almanya'da konjonktürün oldukça iyi durumda olduğunu, ancak gerilemenin öngörüldüğünü belirterek, başka Avrupa ülkelerin ise zor durumda olduklarını, dünya ekonomisinin de zayıflayacağını ifade etti.
Yatırımları artırmak istediklerini belirten Schaeuble, ''Biz iki ülke olarak birlikte, ülkelerimizde yatırımları artırılması için her şeyi yapıyoruz'' dedi.
Özel ve kamu yatırımların nasıl olacağı konusunda birlikte çalışılması gerektiğini ifade eden Schauble, yeni AB Komisyon'nun 1 Kasım'da göreve başlayacağını hatırlatarak bunun yapısal reformların ilerletilmesine bir vesile olarak gösterdi.
AB'de ekonominin canlanması için ortak öneriler
Fransız bakanlarla bu konuda Almanya'nın tutumunu ve Avrupa ile ilgili düşünceleri aktardıklarını belirten Schaeuble, Almanya ile Fransa arasındaki işbirliğinin Avrupa'nın çıkarına olduğunu, sorunları ve zorlukları birlikte çözdüklerini aktardı.
Schaeuble, Almanya-Fransa Ekonomik Konseyi'nin düzenleneceği 1 Aralık'a kadar Fransa ekonomi ve maliye bakanları ile birlikte yatırımlar konusunda ortak önerileri ortaya koyacaklarını kaydetti.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Gabriel de, Almanya, Fransa ve diğer AB üyesi ülkeleri yapması gerekenleri kendilerinin yapması gerektiğini, yapılan bu katkıların Avrupa'yı ileriye götürmesi gerektiğini ifade etti.
Sorunlarının üstesinden gelindiğinde küreselleşen ekonomide rekabet edilebilirliğin de muhafaza edilmesi ve artırılması gerektiğini belirten Gabriel, yatırım konusunda şartların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
Özellikle araştırma alanında Alman hükümetinin özel yatırımları güçlendirmek istediğini belirten Gabriel, kısa vadeli programlar yerine yapısal programlarla ekonominin canlanmasının sağlanabileceğini vurguladı.
Gabriel, Fransa ile aynı çıkarlara sahip olduklarını, ancak ülkelerde farklı sorunlarla karşı karşıya olduklarına işaret ederek, ortak hedefin rekabet edilebilirliğin olduğunu kaydetti.
Fransa tarafının Avrupa'daki ekonominin canlanması için Alman hükümetinin 50 milyar euro yatırım yapmasını istediği yönünde haberler çıktığının hatırlatılması üzerine de Gabriel, OECD raporunda Almanya'nın gayri safi milli hasılanın yüzde 17'sini yatırım için kullandığını ve böylelikle yüzde 20 oranına ulaşılmadığını, kalan yüzde 3'ünün de yaklaşık söz konusu rakama tekabül ettiğini kaydetti.
Fransa Ekonomi Bakanı Macron da Avrupa'da yeni bir dinamizm olması yönünde ortak düşünceye sahip olduklarını ifade etti.
''Herkes kendi evinde neyi doğru ve iyi buluyorsa onu yapması lazım. Çünkü Fransa için iyi olan Almanya için iyidir. Almanya için iyi olan Fransa için de iyidir'' diyen Macron, Fransa'nın Almanya'dan 50 milyon avro yatırım yapmasını istediği yönünde çıkan haberler ilgili olarak ''Ben hiçbir şey istemedim veya talep etmedim'' dedi.
Ancak Almanya'nın yatırım konusunda daha çok kapasiteye sahip olduğuna işaret eden Macron, ''Herkes kendi ülkesi için iyi olanı yapması lazım'' şeklinde konuştu.
Macron, ekonominin canlanması için kamu ve özel alanda daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Daha önceki ekonomik krizde zor anların yaşandığına dikkati çeken Macron, bazen kurallara uyulmadığını da ifade etti. Macron, Avrupa'da yeni bir dinamizm oluşturulması konusunda hemfikir olduklarını da sözlerine ekledi.
Almanya'da hükümet 2014 yılı için ekonomik beklentisini yüzde 1,8'den 1,2'ye, 2015 için de yüzde 2'den yüzde 1,3'e çekmişti.
Fransa'nın da gelecek iki yıl için AB'nin yüzde 3'lük bütçe açığı kriterini yerine getiremeyeceği ifade ediliyor.