EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Külçe geçen hafta yüzde 2'den fazla kayıp yaşadıktan sonra yüzde 0,8 kadar düştü. Cuma günkü verilere göre, ABD Merkez Bankası’nın tercih ettiği enflasyon ölçüsü Mart ayında hızlı bir şekilde yükseldi. Swap yatırımcıları bu yıl sadece bir Fed indirimi görüyor; bu yılın başında görülen kabaca altı çeyrek puanlık kesintinin oldukça altında. Faiz ödemediği için daha yüksek oranlar altın için genellikle olumsuzdur.

Altın, güvenli liman talebinin azalması ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Pazartesi günü Orta Doğu'daki toplantılarda ateşkes sağlama çabalarını artırmasıyla da bir miktar destek kaybetti.

Diğer yandan Japon yetkililerin, 30 yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geriledikten sonra yen'i desteklemek için yen almaya başlayabileceği yönündeki spekülasyonlar arasında Döviz piyasaları ilgi odağı oldu. Harekete geçmeleri halinde doları zayıflatabilir ve potansiyel olarak külçeyi artırabilir.

Altın, Fed'in kesinti zaman çizelgesinin ertelenmesine rağmen bu yıl yaklaşık yüzde 13 artış göstererek bu ayın başında rekora ulaştı. Değerli metalin yükselişi merkez bankası alımları, başta Çin olmak üzere Asya piyasalarından gelen güçlü talep ve Ukrayna'dan Orta Doğu'ya kadar artan jeopolitik gerilime bağlı.

Spot altın, Mart ortasından bu yana ilk haftalık düşüşünü kaydettikten sonra Singapur saati ile 10:05'te yüzde 0,4 düşerek ons başına 2.329,50 dolara geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki haftalık yükselişin ardından yüzde 0,1 yükseldi. Gümüş yatay seyrederken paladyum düştü, platin ise yükselişe geçti.

Advertisement