AP'den "Brexit" açıklaması
-
Avrupa Parlamentosu Brexit Müzakerecisi Verhofstadt, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılışı müzakerelerinde özellikle vatandaşlık hakları ve İrlanda konularında yeterli ilerleme sağlanamadığı uyarısında bulundu
Avrupa Parlamentosu (AP) Brexit Müzakerecisi Guy Verhofstadt, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılışı müzakerelerinde özellikle vatandaşlık hakları ve İrlanda konularında yeterli ilerleme sağlanamadığı uyarısında bulundu.
Verhofstadt, AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’e gönderdiği mektubu, AP'nin internet sitesinde yayımladı.
Mektupta, AP'nin Brexit sürecinde önceliğinin açık bir biçimde vatandaşlık haklarının korunması olduğuna dikkati çekildi.
Müzakerelerin başlangıcından bu yana yalnızca İngiltere göçmen yasalarına dayanan bir sistemden, AB vatandaşlarının haklarının korunmasını içeren bir sisteme doğru ilerleme sağlandığı belirtilen mektupta, "Müzakerelerde yeterli ilerlemenin sağlanıp sağlanmadığı konusunda temel sorunlar sürüyor." değerlendirmesinde bulunuldu.
İngiltere'deki AB vatandaşlarının aile fertleri arasında farklı bir muamelenin kabul edilemeyeceğinin altı çizilen mektupta, ülkede yerleşik statü kazanmak için gerekli idari süreçlerin maliyetsiz ve basit işlemlerle gerçekleşmesi ve AB vatandaşlarının haklarının AB Adalet Divanı hukuki sisteminde korunması gerektiğine işaret edildi.
Mektupta, Brexit sonrası İrlanda ve Kuzey İrlanda arasında somut bir sınır uygulamasına geçilmemesinin de altı çizildi.
Bugün, İngiltere'nin, AB'den ayrılış sürecine ilişkin mali taahhütlerine yönelik 50 milyar avro civarında tazminat ödemeyi teklif ettiği iddia edildi.
İngiltere ve AB arasında devam eden müzakere sürecinde, İngiltere bir an önce gelecekteki serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlanmasını isterken, Brüksel öncelikli olarak tazminat miktarı, vatandaşlık hakları ve İrlanda sınırı konularında uzlaşılmasını talep ediyor.
Geçen günlerde, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, İngiltere ile gelecekteki ticari ilişkileri ve geçiş süreçlerini görüşmeyi bu yıl bitmeden başlatabilmek için İngiltere'nin aralık ayının başına kadar süresi kaldığına dikkati çekerek İngiltere Başbakanı Theresa May ile bu konuları görüşmek üzere 4 Aralık'ta Brüksel'de buluşacağını açıklamıştı.
Müzakereler
Bu yılın haziran ayında başlayan müzakereler, ülkenin AB'ye ödemesi gereken mali taahhütler, vatandaşlık hakları ve İrlanda sınırı konularında sürdürülüyor.
AB tarafı, İngiltere'nin, üzerinde uzlaşılmış 2020 birlik bütçesine ve üye ülkelerin kalkınma programlarına taahhütlerini tam yerine getirmesini şart koşuyor. Bu miktarın 20 ila 100 milyar avro arasında olduğu belirtiliyor. Taraflar, net bir rakam üzerinde uzlaşma sağlayamıyor.
Brexit sonrasında İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın AB ile tek kara bağlantısı olarak kalacak İrlanda-Kuzey İrlanda arasındaki sınır, müzakerelerin tıkandığı bir diğer konuyu oluşturuyor.
Brexit kararı, İngiltere'de yaşayan 3,2 milyon AB vatandaşının yanı sıra AB'de bulunan 1 milyon İngiliz vatandaşının hakları konusunda da belirsizlik ortaya çıkarıyor.
AB liderleri, devam eden müzakerelerde yeterli ilerleme sağlanmadan İngiltere'yle gelecekteki ticari ilişkileri ve geçiş süreçlerini görüşmeyi başlatmıyor.
Birleşik Krallık, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. AB ise 29 Nisan'da yaptığı özel zirveyle müzakerelerdeki ilkelerini belirlemişti.
AA