Asya paralarındaki Çin etkisi artıyor
-
Asya paraları son 4 ayda yendeki düşüşten çok yuandaki kazançları yansıtarak, bölge üzerinde artan Çin etkisine dikkat çekti
Asya paralarındaki ralli, yendeki zayıflamadan çok yuanda son 4 ayda görülen kazançları yansıtarak, bölge ekonomileri üzerinde artan Çin ve azalan Japonya etkisini gösterdi.
Asya'da yuan ve yen hariç en çok işlem gören 9 para biriminin göstergesi, 27 Kasım'da 19 yılın zirvesine tırmanan yuanı izlediğine işaret ediyor. Japon yeni ise Eylül başlarından bu yana tam tersi yönde hareket ederek, dolar karşısında bu çeyrekte yüzde 5.4 değer kaybetti.
Çin'e giden ihracatın, Japonya'ya gidenlerden daha fazla olmasından ötürü Asya paralarının yuanın değerlemesine, yenden daha fazla bağlı olduğunu belirten Londra'daki Citigroup Inc.'in gelişen piyasalar stratejistlerinden Wike Groenenberg, bu bağımlılığın zamanla, Japon ekonomisi en iyi ihtimalle yatar seyrederken, Çin ekonomisinin büyüklüğünün hızla büyümesi ve öneminin artmasıyla daha da artacağını öngördü.
Çin'in ihracatı, fabrika üretimi ve perakende satışları Ekim'de hızlanarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin son 3 yılın en düşük seviyesinden geri sıçradığı sinyallerine yenilerini ekledi. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.4 büyürken, Japonya'nınki yüzde 3.5 küçüldü. Çin, Güney Kore, Tayvan ve Tayland'ın en büyük ihracat merkezi konumunda bulunuyor.
Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan geçtiğimiz ay yuanın daha uluslararası hâle getirilmesi planını bir parçası olarak konvertibilitenin, döviz sistemi düzenlemelerinde bir sonraki hamleleri olacağını söyledi. Ülkenin Başbakan Yardımcısı Li Keqiang ise Kasım'da faizler ve döviz kurunu daha piyasa odaklı hâle getirme vaadinde bulundu.
Liderler piyasanın, para birimini kararlaştırmasına izin vermesi hâlinde yuanın daha da güçlü hâle geleceğine dikkat çeken Groenenberg, bunun karşısında Çin'in komşularının da para birimlerini daha fazla ralli yapmaları için serbestleştireceğini söyledi.