Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Babacan: Kredi kartlarında krediye dönüşen tutar azaldı

Babacan: Kredi kartlarında krediye dönüşen tutar azaldı

  • Babacan, kredi kartlarının krediye dönüşen tutarlarında, azalma gerçekleştiğini ve % 27'ye gerilediğini bildirdi

Giriş: 18 Şubat 2012, Cumartesi 12:02
Güncelleme: 20 Şubat 2012, Pazartesi 09:55

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartlarının krediye dönüşen tutarlarında, son yıllarda azalma gerçekleştiğini ve yüzde 27 seviyesine gerilediğini bildirdi.

Babacan, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Merkez Bankasının, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarını, tüketici kredisi faizi dikkate alınarak belirlediğini, bu hesaplamada, kredi kartı işlemleri için yapılacak sabit giderlerin de göz önünde bulundurulduğunu ifade etti.

2006 yılından bugüne kadar, kredi kartlarına uygulanan faiz oranları yüzde 5,75'lerden yüzde 2,12'lere kadar düşürüldüğünü, son zamanlarda tüketici kredisi faiz oranlarındaki artış nedeniyle ise son tebliğle yüzde 2,34'e yükseltildiğini anımsatan Babacan, şunları kaydetti:

''Kredi kartları, kart sahibine üye işyerlerinde nakit para verilmeksizin mal veya hizmet satın alma imkanı sağlayan bir ödeme aracı olup, kredi kartı kullanıcılarının nakit çekmesi veya yapmış olduğu alışveriş bedellerinin ödenmesini belirli bir süre için ertelemek istemesi halinde, ilgili harcama tutarları krediye dönüşmekte, kredi kartı bir kredi aracı haline gelmektedir. Kredi kartı çıkaran kuruluşlar, POS (Point of Sale) makineleri edinme maliyeti ve ulusal ve uluslararası ödeme sistemlerine üyelik maliyeti üstlenmekte ve öngörülemeyen nakit çekilişleri nedeniyle ilave likidite riski taşımaktadırlar. Dolayısıyla uluslararası uygulamalarda da olduğu üzere bankalar, teminatın zayıf olması nedeniyle yüksek kredi riski, öngörülemeyen likidite çıkışları nedeniyle de likidite riski taşıyan kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedirler.

Kredi kartlarından akdi faiz geliri elde edilebilmesi, yapılan harcamanın son ödeme tarihinde bir defada ödenmeden krediye dönüşmesine bağlıdır. 2006-2011 yılları arası incelendiğinde, kredi kartlarının krediye dönüşen bu tutarlarında, BDDK tarafından yapılan düzenlemelerin yanı sıra kredi kartı kullanıcılarının kredi kartlarını amacına uygun şekilde kullanarak kredilendirmeden kaçınmalarının da etkisiyle son yıllarda azalma gerçekleşmiş ve yüzde 27 seviyesine gerilemiştir.

Kart sayısı ve kredi kartı işlemleri artmaya devam ettiği halde, 2009 yılında yüzde ll'lere ulaşan kredi kartları tahsili gecikmiş alacaklar oranının da 2011 yılında yüzde 6,5'lar seviyesinde yatay seyrettiği görülmektedir.''

Öne Çıkanlar