Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, 2,25 trilyon dolar tutarındaki altyapı ve istihdam programınının sunumunda yaptığı konuşmada, "Pandemi ekonomik bölünmüşlükleri daha kötü hale getirdi" dedi.

Joe Biden'ın açıklamalarında öne çıkan mesajlar şunlar oldu:

"Bu plan herkese yeni fırsatlar yaratmak için var. Şimdi ekonomiyi en alttan en üste kadar yeniden inşa etme zamanı. Altyapı planı istihdam ve aileler olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Amerika birkaç hafta içinde aileler ile ilgili planı konuşacak. Sözleşmeler Amerikalı olmayan şirketlere gitmeyecek. İnternet hizmetinde fiyat azalacak. Bu devasa altyapı planı milyonlarca istihdam yaratacak. Bu planla birlikte çip, biyoteknoloji ve enerji alanında ABD'nin eşiği yükselecek.

Biden vergi ödememek için boşluklardan yararlanan şirketleri işaret etti

Biden, herhangi bir federal vergi ödememek için çeşitli boşluklar kullanan Amazon dahil 91 Fortune 500 şirketi olduğunu belirterek "Onları cezalandırmak istemiyorum, bu çok yanlış. Bu açıkça yanlış. Bir itfaiyeci ve bir öğretmen yüzde 22 vergi ödüyorken Amazon sıfır vergi mi ödüyor? Bunun milyonerleri cezalandırmakla hiçbir ilgisi yok. Milyonerlere ve milyarderlere karşı hiçbir şeyim yok. Amacım zenginleri hedef almak değil, salgın nedeniyle kötüleşen bölünmüşlükleri ve eşitsizliği ele almak" diyen Biden, Amerikan kapitalizmine inandığını da sözlerine ekledi.

"Yıllık 400.000 doların altında geliri olanlara vergi artışı yansıtılmayacak. Kurumsal vergilerin yüzde 28'e çıkarılmasından kimse şikayet etmemeli. 400.000 doların altı için vergi artışı dışındaki fikirlere açığım. Tek bir kuralla başlayacağım. Tekrar söylüyorum, 400.000 doların altında kazanan hiç kimse federal vergilerinin arttığını görmeyecek."

Plan, içinde yollar, köprüler, otoyollar ve limanlar olmak üzere altyapıyı yeniden inşa etmek için 621 milyar dolarlık bir tutarı içeriyor. Elektrikli araç pazarı için 174 milyar dolarlık tarihi bir yatırım tutarına sahip plan 2030 yılına kadar ülke çapında bir şarj ağı kurmayı da hedefliyor. Kongreden genişlemeye 400 milyar dolar ayırması istenecek. Ayrıca bu planla birlikte ülkede ABD imalatını desteklemek, ülkenin elektrik şebekesini desteklemek, ülke çapında yüksek hızlı genişbantı hayata geçirmek ve temiz içme suyu sağlamak için ülkenin su sistemlerini yeniden inşa etmek ve iyileştirmek için 213 milyar dolar sağlandı.