Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bilgi ve iletişim pazarı 33 milyar dolara ulaştı

Bilgi ve iletişim pazarı 33 milyar dolara ulaştı

Türkiye'de, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerinin pazar büyüklüğü, 33 milyar dolara ulaştı. Bu yıl da, bilgi teknolojilerinin, iletişim teknolojilerinin önüne geçtiği bir yıl oldu. Bunu sağlayan en büyük faktör ise yazılım sektörü oldu. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak "Yıl geneline bakıldığında 2024, 2023 yıl genelinde ulaşılan rakamları koruduğumuz bir yıl oldu" dedi. TÜBİSAD Başkanı, yurt içinde ilk çeyrek teknoloji yatırımlarının toplam tutarının 112 milyon dolarla 3 milyar dolar gerçekleştiren İngiltere'nin gerisinde kaldığını belirtti.

Giriş: 17 Eylül 2024, Salı 10:18
Güncelleme: 17 Eylül 2024, Salı 10:18

HANDE BERKTAN

Türkiye’de, bilgi ve iletişim sektörlerinin pazar büyüklüğü, 33 milyar dolara ulaştı. Bilgi teknolojilerinin iletişim teknolojilerini geçmesini sağlayan en büyük faktör ise yazılım sektörü oldu.

TÜBİSAD “Yatırım büyüklüğü konusunda hala gerideyiz”

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, sektöre dair “Sektör bu yıl hedefine ulaşamayacak. Bu yıl, geçen yıl ki rakamları koruyacak gözüküyor. Katlanarak büyümesi olması istenen sektör bu yıl güçlü büyüme sağlayamayacak. Büyümenin ana kaynağı yatırım ortamının iyi olmasıdır. Tüm sektörler dünya genelinde yapay zekayla ilerliyor. Yapay zeka üreten şirketler öne çıkıyor. Ülkemizde ilk 3 ve 6 aylık dönemde Türkiye’de yatırım alan şirket sayısı olarak Avrupa’nın önünde. Ancak yatırım büyüklükleri konusunda gerideyiz. Donanım tarafında yüzde 2 küçülme görüyoruz, yazılım tarafı yatay seyredecek gözüküyor. Ekonomideki belirsizlik tereddütleri artırdı” açıklamasını yaptı.

“Yurt içinde ilk çeyrek teknoloji yatırımlarının toplam tutarı 112 milyon dolar, İngiltere’de 3 milyar dolar”

TÜBİSAD Başkanı, yatırım iklimine dair sorumuzu “Yatırım ortamının gelişmesi önemli. İlk 3 ayda toplam yatırım miktarı 112 milyon dolar, aynı dönem İngiltere’de teknoloji yatırımlarının toplam tutarı 3 milyar dolar. Bu 3 milyar doları yatırım şirketleri, özel sektör yapmış. Bu önemli bir boyutu. Diğer yandan önemli olan, yatırımları scaleup’lara yapmak olmalı. HIT30 Yatırım Destek Programı’nı önemli ve değerli görüyorum. Yetenek hacmi ve yetiştirme konusunda bu bölgenin en iyisiyiz. Teşviklerde, AR-GE merkezlerine daha çok yatırım kaydırılmalı. Artık bölgesel veri merkezleri oluşturmak gerekli.” şeklinde yanıtladı.

Öne Çıkanlar