Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji ‘Blockchain ve yapay zekanın artık olgunlaştığını, değişimin tetikleyicisi olduğunu düşünüyoruz’

'Blockchain ve yapay zekanın artık olgunlaştığını, değişimin tetikleyicisi olduğunu düşünüyoruz'

Yapı Kredi Sınırsız Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, blockchain ve yapay zeka alanlarının artık olgunlaştığını ve değişimin tetikleyicisi olduğunu söyledi.

Giriş: 13 Ekim 2022, Perşembe 09:24
Güncelleme: 13 Ekim 2022, Perşembe 09:24

Blockchain ve yapay zekanın çok uzun zamandır gündemlerinde olduğunu belirten Yapı Kredi Sınırsız Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, bu iki alanın artık olgunlaştığını ve değişimin tetikleyicisi olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Doğan, “Bizim yatırım yaptığımız ve üzerinde durduğumuz konular” dedi. Girişimlere yönelik blockchain odaklı bir hızlandırma programı gerçekleştirdiklerini ifade eden Doğan, “Yapı Kredi Fast FRWRD kapsamında ana sponsorumuz Avalanche teknolojisi ile blockchain üzerinden ürün, hizmet ve servis geliştiren girişimlere destek olmak istedik. DeFi, NFT, metaverse, cüzdan ve kripto varlık alanında ürün geliştiren girişimlere destek veriyoruz” diye konuştu.

“Hızlandırma programından belirlenen girişimlere işbirliği ve yatırım imkanı sağlayacağız”

“Hızlandırma programı öncesinde kafamızda girişimlere destek vermek vardı ama yeterince ilgi olup olmayacağı konusunda da emin değildik” diyen Doğan, programa tam 150 girişimden başvuru geldiğini ve bu yoğun ilgiye kendilerinin de inanamadıklarını söyledi. Fast FRWRD programında 10’a yakın program patnerleri olduğunu kaydeden Yakup Doğan, “Sektörün önde gelen isimlerinden oluşan 40’a yakın mentorumuz. 13 girişim seçtik, seçim de çok zor oldu. Hem bankamız için hem de sektör için büyük katkı sağlayacak bir program olduğunu düşünüyorum. Aralık ayının ilk haftasında demoday yapacağız. Belirleyeceğimiz girişimlere işbirliği ve yatırım imkanı sağlayacağız” dedi. Doğan, Fast FRWRD programını önümüzdeki yıl da yapay zeka alanı ile devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

“Yeni düzenlemeler bankalara ‘konfor alanından çık, ekosistem ortaklıkları bul ve birlikte geliştir’ diyor”

Bugüne kadar inovasyonda hep müşteri deneyimi odaklı çalışıldığını ancak değişen dünyada bunun içerisine ekosistemin de dahil olduğunu belirten Doğan şunları söyledi: “Dolayısıyla bugüne kadar kendi içimizde çok güçlü Ar-Ge ekibimiz, yeni ürün ve hizmetler sunan uçtan uca bir yapımız vardı. Bu yapıda yeni ürün ve hizmetleri müşterilerimize sunarak büyüdük. Ancak şu an geldiğimiz noktada dönüşüm bize artık ekosistemi bu oyunun içine dahil etmemiz gerektiğini söylüyor. Bu noktada biz kendi içimizde inovasyon dönüşümünde de zaten son dönemde risk alan, daha girişimci ruh ile iş yapan bir yapıya hızla dönüşmüştük. Aslında biz bankalar bugüne kadar kendi içimizde kendi dijital yetkinliklerimizle çok önemli hizmet ve servisler sunduk. Ancak yeni düzenlemeler bize ‘Mevcut konfor alanından çık, işbirlikleri, ortaklıklar yap, ekosistem ortaklıkları bul ve birlikte geliştir” diyor. Dolayısıyla bu yapı bize açık inovasyonla birlikte işbirliği yapmaya zorlar hale geldi. Biz de bu kapsamda önemli işbiliklerine imza atıyoruz. Yapı Kredi FRWRD aslında 360 derece inovasyonu sürekli sürdürülebilir hale getirdiğimiz bir program. Hem kendi içimizde hem de kapsam dışında tüm inovasyonları birleştirdiğimiz bir yapı. İnovasyon yapmak, inovasyon odaklı olmak çok kolay söylenen bir şey ama aslında arka tarafı çok derin bir konu. Banka olarak biz burada oldukça güçlüyüz.”

“Açık bankacılık deneyimi, servis bankacılığı ise rekabeti değiştirecek”

Özellikle pandemi ile beraber artan dijitalleşme ve yeni regülasyonlarla birlikte tüm dönünüşüm aslında bir ekosisteme dönüştüğünü vurgulayan Yakup Doğan, bankaların kendi arasındaki rekabetin bankalarla diğer oyuncular arasında olduğu bir yapıya evrildiğini söyledi. Doğan, “Aslında bu yapı özellikle servis bankacılığı ve açık bankacılık tarafında sizin kendi içinizde bir birinizle rekabet etmenizi değil, diğer markalarla da rekabet etmenizi zorlayan bir yapı oldu” dedi. Açık bankacılığın deneyimi değiştirirken, servis bankacılığı ise rekabeti değiştireceğini ifade eden Doğan, “Açık bankacılığın sınırı ve tanımı net belli ve aralık ayında bütün Türkiye tanışacak. Merkez Bankası kanalıya BKM üzerinden ilk 10 banka çalışmalarını tamamladı. Aralık ayına gelince hesap birleştirme ve ödeme emri başlatma servisleri hayata geçecek. Yani Yapı Kredi uygulaması içerisinden diğer bankalardaki tüm hesaplarınızı görebileceksiniz. Müşterilerin özgürleştiği ve verilerinin kontrolünün kendilerinde olduğu bir dünya olarak karşımıza çıkıyor. Servis bankacılığı ise tamamen başka bir dünya. Çünkü servis bankacılığı çerçevesi çizilmiş olmakla birlikte aslında kurumların bu işe, işbirliklerine ve ekosistem oyuncusu olmaya ne kadar gönüllü olduklarını içeren bir konu. Çok ciddi fırsatlar ve yeni bir rekabet alanı var. Yeni ürün ve servislerle müşterilerimizin karşısına çıkacağız. Bu her ikisi eğer doğru işbirlikleri ile sonuçlanırsa hem bankalar için yeni bir dağıtım kanalı, müşteriler için yeni bir deneyim hem de işbirliği yaptığınız ortak için de yeni bir gelir kanalı olacak. Banka olarak bu konudaki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Biz Yapı Kredi olarak bu yeni döneme hazırız” diye konuştu.

Öne Çıkanlar