Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bozkır: 17. faslı katılım konferansı dediğimiz bir toplantıda açacağız

Bozkır: 17. faslı katılım konferansı dediğimiz bir toplantıda açacağız

  • AB Bakanı Bozkır, "Çok önemli bir anı yaşıyoruz. 17. faslı katılım konferansı dediğimiz bir toplantıda açacağız" dedi

Giriş: 14 Aralık 2015, Pazartesi 12:47
Güncelleme: 14 Aralık 2015, Pazartesi 12:48

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB üyelik müzakerelerinde Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. faslın bugün açılacak olmasıyla ilgili olarak, "Çok önemli bir anı yaşıyoruz. Faslın açılacağı konferans, 28 AB ülkesinin AB müzakere sürecini devam ettirme, Türkiye'nin sonuçta üyelik olan hedefini gerçekten paylaşma anlamını taşıyan bir konferans olacak" dedi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. faslın açılacağı hükümetler arası konferansa katılmak için bulundukları Brüksel'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Volkan Bozkır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekim ayında Brüksel'e yaptığı ziyaret sırasında AB yetkilileriyle varılan mutabakatlar ve onun devamında da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı AB-Türkiye Zirvesi'nde atılan adımlar neticesinde bugün AB-Türkiye sürecinin hızlandığını, geleceğe emin adımlarla ilerlenen bir noktaya geldiğini kaydetti. Son 5 senedir açılamayan fasıllar ve vetolar nedeniyle süreçte yaşanan durgunluğun bir anlamda geride kaldığını söyleyen Bozkır, 17. faslın son 5 sene içinde açılacak ikinci fasıl olduğunu belirterek bunun yanı sıra gelecek dönemde vetolar nedeniyle askıda olan 17 faslın da açılır hale gelmesini beklediklerini vurguladı.

- "Platformlar kuruldu"

Türkiye'nin Yargı ve Temel Haklar (23), Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24), Eğitim ve Kültür (26), Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası (31) ve Enerji (15) fasılların 2016 içinde açılması için varılan mutabakata uygun hareket edeceklerini vurgulayan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kartların yeniden dağıtılmasıyla önemli boyutlara varılan süreçte Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren, uzun çabalar sonunda başarabileceğimiz vizenin kaldırılmasına dair çalışmalar da süratle ilerliyor. İnşallah gelecek sene ekim ayında vizeler kalkacak ve Türkiye vatandaşları vizesiz olarak Schengen bölgesine girme imkanına sahip olacak. Vize kuyruklarında beklemeler, toplanan belgeler ve sonunda vize verilmemesi, Türk vatandaşlarını en çok üzen şeydi ve bunu artık geride bırakıyoruz."

Türkiye'nin 2004 yılından beri zirvelere davet edilmediğini anımsatan Bozkır, Türkiye'nin 29 Kasım'da 11 sene sonra bir zirvede yer aldığını, Başbakan Davutoğlu'nun açılış konuşmasını yaptığı, bütün konuşmaların Türkiye üzerine olduğu bir zirvenin düzenlendiğini vurguladı. Bundan sonra senede iki kez bu zirvelerin tekrarlanacağını belirten Bozkır, bunun yanında ekonomi, enerji, Gümrük Birliği ve siyasi alanda çok sayıda platformun oluşturulduğunu ifade ederek "Bu platformlar, zirvelerin sadece el sıkışma ve aile fotoğrafı çekilme alanı olarak gerçekleşmemesini sağlayacak ve Türkiye-AB sürecinin önemli bir boyut kazandığı bir noktaya geleceği platformlar olacak" diye konuştu.

- "Vize serbestisi için 11 yasa tek paket halinde Meclis'e sunulacak"

Siyasi platformda ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun AB Dışişleri Bakanları toplantısına davet edildiğini söyleyen Bozkır, bu vesileyle çok arzu edilen bir noktanın başarılacağını kaydetti. Bunun yanı sıra AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, kendisi ve Çavuşoğlu'ndan oluşan bir platformun oluşturulduğunu kaydeden Bozkır, Başbakan Yardımcısı Şimşek'in ekonomi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da enerjiyle ilgili platformlara katılacaklarını vurguladı.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Bozkır, yaklaşık 150 milyar dolar tutarındaki ticaret hacminin ikiye katlanmasının mümkün hale geleceğini belirterek "Dolayısıyla Türkiye-AB ilişkilerinde de çok önemli bir tablo içindeyiz. Bunu ancak iki tarafın adımlarıyla ilerletmek mümkün olabilecek. Türkiye olarak üzerimize düşen vecibeleri karşılamak için çok önemli adımlar atıyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta reform paketini açıkladığını hatırlatan Bozkır, cuma günü de reform eylem grubunun toplandığını ifade etti. Vize serbestisi için 72 beklenti olduğunu, bu noktada 11 yasanın haziran ayından önce çıkması gerektiğine işaret ederek bu yasaların tek tek değil, bir paket halinde Meclis'e sunulması yönünde karar alındığını söyledi.

- "Çok önemli bir anı yaşıyoruz"

Bozkır, "Çok önemli bir anı yaşıyoruz. 17. faslı katılım konferansı dediğimiz bir toplantıda açacağız. Bu konferansın önemi, sadece faslın açılmasından ibaret değil. 28 AB ülkesinin AB müzakere sürecini devam ettirme, Türkiye'nin sonuçta üyelik olan hedefini gerçekten paylaşma anlamını taşıyan bir konferans" diye konuştu.

Bozkır, bir soru üzerine de Başbakan Davutoğlu'nun davet üzerine perşembe günü Brüksel'e gelerek "aynı yönde düşünen ülkeler grubunun" toplantısına katılacağını ifade etti. Bu toplantıda göç meselenin ele alınacağını kaydeden Bozkır, "Sınır güvenliği ve mültecilerin kayıtlı bir şekilde AB'ye intikali olsun Sayın Başbakanımız cuma günkü reform eylem grubu toplantısında ele alınan bazı ilk planda yapılanları, kısa vadede ve orta vadede yapılacak olanları içeren Türkiye'nin çalışmalarını bu toplantıda dile getirecek. Bu şekilde insanların içini acıtan, insanların denizde boğulduğu bir göç yerine bunun legal hala getirildiği bir göç için çalışılacak. Toplantı bu çerçevede olacak" ifadesini kullandı.

- 17. fasıl neleri içeriyor?

17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslının açılmasıyla Türkiye'nin katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 15'e yükselecek. Ekonomik ve Parasal Politika faslı temel olarak üye devletlerin merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularını kapsıyor. Fasıl ayrıca pek çok alanda daha güçlü bir ekonomik yapı oluşturulmasını ve üye ülkeler arası ekonomik koordinasyonu güçlendirmeyi amaçlayan düzenlemeleri içeriyor.

Ekonomik ve Parasal Politika faslının hiçbir açılış kriteri olmaksızın müzakerelere açılması, Türkiye'nin bu alandaki yüksek uyum düzeyinin en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor.

AA

Öne Çıkanlar