Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bozkır: Vize serbestisi olmazsa Geri Kabul anlaşması kalkar

Bozkır: Vize serbestisi olmazsa Geri Kabul Anlaşması kalkar

  • AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Vize kalkmaması gibi bir durum olursa Geri Kabul Anlaşmasının yürürlükten kaldırılacağı 2013 yılından beri bellidir" dedi

Giriş: 28 Nisan 2016, Perşembe 13:50
Güncelleme: 28 Nisan 2016, Perşembe 13:55

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Komisyonu'nun 4 Mayıs'ta vize muafiyetiyle ilgili açıklayacağı üçüncü ve son raporu hakkında, "Hiç hesapta olmayan, hiç beklenmedik bir durum ortaya çıkmazsa, 4 Mayıs'ta AB Komisyonu raporunun vizenin kalkması yönünde bir tavsiye kararını içerecek şekilde çıkacağını bekliyoruz." dedi.

Bozkır, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin vize serbestisi için ihtiyaç duyulan kriterlerin ne kadarını sağlandığı yönündeki soruya Bozkır, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ona bağlı protokolün onaylanmasıyla 9 beklentinin karşılandığını belirtti.

Bozkır, "Kolluk Gözetim Kanunu'nun dün gece görüşülmesi tamamlansaydı bugün itibariyle Türkiye üzerine düşen bölümü karşılamış olacaktı. Bitmiş olacaktı. Üç maddesi geçti. Maalesef tüm süreç zarfında muhalefet partileri sürecin başından bütün desteği vereceklerini vadetmiş olmalarına rağmen, maalesef destek alınmadığı gibi Meclis'te süre uzatmalar, engellemelerle karşı karşıya kaldık. Ancak tüm bunların üzerinden, üstesinden gelindi. Uluslararası sözleşmelerin onaylaması ve tüm çıkarılması gereken yasalar çıkarıldı." diye konuştu.

Hükümetin ve bakanlıkların attığı adımların olduğunu dile getiren Bozkır, "Kolluk Gözetim Yasası'nın kalan 10 küsür maddesi de inşallah pazartesi günü çıkacak. Ama artık çıktı diye addedebiliriz. Ondan sonra bizim bakımımızdan 72 beklenti karşılanmış oluyor." dedi.

"Vize kalkmaması gibi bir durum olursa Geri Kabul Anlaşmasının yürürlükten kaldırılacağı 2013 yılından beri bellidir"

"AB Komisyonu, vize muafiyetiyle ilgili üçüncü ve son raporunu 4 Mayıs'ta açıklayayacak. Ardından konu AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosuna gelecek. Bu süreçte bir sıkıntı bekleniyor mu?" sorusuna ise Bozkır, AB'de hiçbir sürecin kolay yürümediğine dikkati çekti.

AB Komisyonu'nun ilk defa 72 beklentiyi değerlendirecek bir rapor yayınlamadığını, aylardır sürekli toplantılar yaptıklarını dile getiren Bozkır, "Şu anda iki taraf da nereye, hangi tabloya baktığını biliyor. Bu nedenle, hiç hesapta olmayan, hiç beklenmedik bir durum ortaya çıkmazsa salı günü AB Komisyonu raporunun vizenin kalkması yönünde bir tavsiye kararını içerecek şekilde çıkacağını bekliyoruz. Ondan sonra bu Konsey'de de değerlendirilecek. Oybirliği kararı gerekmiyor. Dolayısıyla nitelikli çoğunlukla karar alınacak. Bu da kararın alınabilmesi bakımından olumlu bir tablo. Şahsen, haziran sonundan önce bu sürecin olumlu şekilde tamamlanacağını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Schengen bölgesine vizesiz giriş kararının alınacağını bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin bu süreçte Avrupa Parlamentosuna yönelik çalışmalarının olup olmayacağı yönündeki soruya ise Bozkır, AB Komisyonu raporu çıktıktan sonraki hafta Strazburg ve Brüksel'e gideceğini kaydetti.

Bozkır, "Geri Kabul Anlaşması ve vizenin kalkması birbirine bağlıdır. 2013 Aralık ayında bu anlaşma imzalandığı andan itibaren bağlıdır. Şayet vize kalkmaması gibi bir durum olursa, Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlükten kaldırılacağı 2013 yılından beri bellidir. Bugünkü tabloda da, biz bunu bir tehdit olarak veya herhangi bir baskı aracı olarak değil ama bu anlaşmanın tablosu Geri Kabul Anlaşması ve vizenin kalkması yan yanadır. Sanırım, ikisi yürürlüğe birlikte girecektir." diye konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), cemevleri ve Alevi vatandaşların din adamı olarak çalıştırılması konularıyla ilgili davada verdiği karar ve cemevlerinin statüsüyle ilgili soruya ise Bozkır, AİHM kararlarının anayasa gereği Türkiye için geçerli kararlar olduğunu söyledi.

Bozkır, AİHM'in gerekçeli kararını görmediği için kesin bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

Öne Çıkanlar