Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çağlayan: 500 milyar dolarlık ihracat hedefine rahat ulaşılabilir

Çağlayan: 500 milyar dolarlık ihracat hedefine rahat ulaşılabilir

  • Çağlayan, "Ulaşırız, ulaşamayız. Yakalarız, yakalayamayız ama 500 milyar dolarlık hedef Türkiye'nin bugün yakalamış olduğu bu altyapı ile çok rahat elde edebileceği önemli bir hedeftir" dedi

Giriş: 10 Ekim 2013, Perşembe 14:50
Güncelleme: 10 Ekim 2013, Perşembe 14:51

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Ulaşırız, ulaşamayız. Yakalarız, yakalayamayız ama 500 milyar dolarlık hedef Türkiye'nin bugün yakalamış olduğu bu altyapı ile çok rahat elde edebileceği önemli bir hedeftir" dedi.

Çağlayan, Yenişehir Fuar Alanı'ndaki Mersin 6. Uluslararası Lojistik ve Transport Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşamada, son 10 yılda Türkiye'nin hiç umulmadık ekonomik başarılar gösterdiğini belirterek, ihracatını 4,5 kat artırdığını, ekonomisini 3,5 kat büyüttüğünü, milli gelirinin 3 kattan fazla arttığını söyledi.

Gelinen seviyenin önemli olduğunu ancak yetmeyeceğini vurgulayan Çağlayan, 2023 hedeflerini yakalamak için çalışıldığını ifade etti.

Bir taraftan siyasi istikrarla ekonomisi büyüyen Türkiye'nin diğer taraftan da demokratik hakları, bireysel hak ve özgürlükleri, düşünce hürriyeti en ileri seviyeye gelecek bir ülke olma noktasında yoğun çaba sarf ettiğinin altını çizen Çağlayan, bugünkü ekonomiyi önümüzdeki 10 yılda 3'e katlamanın altyapısı ve fiziki çalışmalarının yapıldığını vurguladı.

Türkiye'nin dünya lojistiğinde önemli yere sahip olduğuna dikkati çeken Çağlayan, "Türkiye'yi merkez alıp 4 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelere bakın orada tam 56 ülke var. Bu 56 ülkede dünya nüfusunun 4'te 1'i yaşıyor, 1,5 milyar insan bu coğrafyada yaşıyor. Dünya ticaretinin mili gelirinin 3'te 1'i bu coğrafyada oluşuyor. 25 trilyon dolarlık bir gelirden bahsediyorum. Toplam dünya ticaretinin neredeyse yarıya yakını, yani 9 trilyon dolarlık alım burada oluşuyor" dedi.

Çağlayan, böylesine ekonomik bir ortamda ihracatı önümüzdeki 10 yılda 500 milyar dolara çıkarma hedefi koyulduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Ulaşırız, ulaşamayız. Yakalarız, yakalayamayız ama 500 milyar dolarlık hedef Türkiye'nin bugün yakalamış olduğu bu altyapı ile çok rahat elde edebileceği önemli bir hedeftir. İhracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 80 olarak hedefliyoruz. Bu demek ki Türkiye'nin toplam dış ticaret hacmi, sadece mal ticaretinde söylüyorum, bundan 10 yıl sonra 1,1 trilyon doları geçecektir. 1,1 trilyon doları geçen bir ekonomiye altyapı sağlayacak olan lojistik ile ulaşım altyapısına ve lojistik kümelenmelerine Türkiye'nin acil ihtiyacı vardır. Bu toplantı bundan dolayı son derece önemlidir ve hükümetimizin en öncelikli konuları arasında yer alan bir konudur bu."

-Lojistik altyapı-

Lojistik alanında da önemli altyapı yatırımlarına ihtiyaç olduğunu ifade eden Çağlayan, hükümet olarak 10 yılda lojistik altlayapı kapasitesini en az 2 katına çıkartmaları gerektiğini, 2050'ye kadar da bunun 4 katına çıkması gerektiğini bildirdi.

Çağlayan, önümüzdeki 10 yıl için ulaşım altyapısını büyütmek ve ihtiyaca cevap vermek için 110 milyar dolar harcama yapılacağını bildirerek, "Türkiye 2023 hedefleri içinde ulaşımı, lojistiği işin merkezine oturtarak bunu koymuştur. Bugün şükürler olsun Türkiye Avrupa'nın en güçlü kara taşıma filosuna sahiptir. Yılda 1,5 milyon tır sefer sayısına ulaştığı bir ülkedir Türkiye. Yine Türkiye 68 havaalanına, 76 limana sahip bir ülkedir" diye konuştu.

Ulaşım alanında gelinen noktayı anlatan Çağlayan, lojistik merkezlerin Ekonomi Bakanlığı için olmazsa olmazlar arasında yer aldığını, Mersin'e de bu merkezin kurulması için konuyu kendine görev kabul ettiğini söyledi.

Lojistik merkezin bürokratik engellere takıldığının altını çizen Çağlayan, "Vali yardımcısı ile görüştüm. Sayın vali yardımcım toprak kurulunu hemen topluyorsunuz ve lojistik merkez kurulmasıyla ilgili bütün konuları gözden geçiriyorsunuz ve süratle pozitif kararı alıp, inşalah açıklamasını hep birlikte yapıyoruz" dedi.

Özel sektörün bürokrasinin hantallığını kabul edebilecek nabzının söz konusu olmadığını, kendisinin de bunu kabul etmeyeceğini vurgulayan Çağlayan, "Mutlak surette özel sektörün talebinin anında yerine getirilmesi bizim olmazsa olmazımız" ifadelerini kullandı.

Çağlayan, özel sektöre yapılan katkıları anlatarak, özel sektörün önünü tıkayacak her hadisenin karşısında olduğunu söyledi.

Mersin'e ulaşım ve lojistik altyapı yatırımlarının kent ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten Çağlayan, burayı Akdeniz'in en önemli ticaret aktarma merkezi yapacaklarını söylediğini hatırlattı.

-Ro-Ro seferleri-

Ro-Ro seferleriyle Suriye kanalında tıkanan lojistiği Mısır'a ulaştırarak Türk üreticisine katkı sağladıklarını anımsatan Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Lojistik konusunda, Ro-Ro konusunda geldiğimiz seviye son derece önemlidir. Geçen yıl bir önceki yıla göre Mersin'de Ro-Ro seferlerinde yüzde 45'lik artış yaşandı. Türkiye ekonomisinin, Türkiye büyümesinin çok üzerinde bir rakam. Böyle bir ortamda Türkiye'nin lojistik altyapısı gelişirken, bir taraftan da Mersin'in Türkiye'nin bu konuda başrol oynama durumunu en iyi şekilde ortaya koymalıyız. İktidarı ve muhalefetiyle, parti ayrımı yapmaksızın, yerel yönetimle, sivil toplum kuruluşlarıyla bunu gerçekleştirmeliyiz. Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi her yıl ülkelerin performans endeksini yayınlıyor. Türkiye 2010 yılında 155 ülke içinde 39. sıradaydı. 2012 yılında 27. sıraya yükseldik, şimdi hedefimiz 2015 yılında ülkemizi 22. sıraya taşımak, 2023 yılında da dünyanın ilk 15'i içinde yer almak. Türkiye'ye ve Mersin'e bu yakışır."

Çağlayan, Türkiye'nin Avrupa'nın ekonomik dar boğazda çıkış noktası olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Böylesine güçlü ve dinamik bir ülkeyiz. Gücümüzün farkındayız ve en iyi şekilde değerlendireceğimiz bir yapıya sahibiz. Eğer doğru zamanda, doğru ürünü, doğru miktarda, doğru üreticiyle, doğru tüketiciye sunuyorsanız zaten ülkenin yolu açık demektir. Türkiye' bu altyapısı ve ekonomik gelişmesini artırırken, dünyanın ekonomik krizine meydan okuyan yapısını devam ettirme azim ve kararlılığındadır. Türkiye Avrupa'nın kamu borçluluğu açısından 24 ülkesinden daha az borca sahip bir ülkesidir."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Demokratikleşme Paketi'nin açıklandığını hatırlatan Çağlayan, insanların kimlikleri, inançları, etnik kökenleri ve giyim kuşamlarından dolayı sorgulanmadığı bir döneme gidecek olan demokratikleşmenin içinde olunduğunu söyledi.

Çağlayan, açılan fuara 5 ülkeden 39 firmanının katıldığını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından stantları gezen Bakan Çağlayan, Hollanda Peel en Maas şehri Belediye Başkanı Wilma Delissen ve beraberindeki heyetle basına kapalı görüştü.

AA

Öne Çıkanlar