Çavuşoğlu: Türkiye tek başına kara harekatı yapmayacak
-
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Sadece Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir" dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ve Irak'taki sorunlara ilişkin olarak, "Her şeyden önce uçuşa yasak bölgenin oluşturulması gerekiyor. Bu hem insani açıdan hem de operasyonun başarısı açısından çok önemlidir. Sadece Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir" dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çavuşoğlu, yabancı gazetecinin, "Vatandaşlarınız sokaklarda sizin daha fazla askeri harekat içinde olmanızı destekliyor. IŞİD'e karşı Türkiye sahada daha önemli adımlar atmak konusunda neden bu kadar direniyor?" sorusuna karşılık, Türkiye'nin yanı başında yaşanan olaylarda hiçbir zaman çekingen davranmadığını vurguladı. Türk vatandaşlarının IŞİD tarafından rehin tutulduğu dönemde doğal olarak bazı hassasiyetleri gözettiklerini ancak tüm müttefiklere yapılması gerekenlerin neler olduğuna ilişkin görüşlerini her zaman paylaştıklarını dile getiren Çavuşoğlu, bölgenin güvenliğinin sağlanması için kapsamlı bir strateji gerektiğini, Irak'ta yeni yönetimin politikalarının ülkenin geleceğini belirleyeceğini ve Suriye'de Esed rejimi oldukça gözyaşı, kan ve katliamların devam edeceğini anlattı.
Esed rejiminin Suriye'deki istikrarsızlığın sebebi olduğunu ve radikal grupların da bu ortamda doğup güçlendiğini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Esed rejimi kaldıkça bu durum devam edecektir. Başlangıçta farklı durumlar vardı, şimdi IŞİD'den bahsediliyor, yarın hangi grubun çıkacağı tahmin bile edilemez. Bugün müttefiklerin hava saldırılarını desteklediğimizi defalarca dile getirdik ancak hava saldırılarıyla arazideki denge değiştirilebilir ya da kısa vadeli terörist örgütler durdurulabilir ama bu, bölgenin temizlenmesi için yeterli değildir. Kara harekatı dahil her türlü diğer opsiyon değerlendirilmeli ve Özgür Suriye Ordusu desteklenmelidir. Bunun insani boyutu da var ve Türkiye bu konuda hiçbir zaman çekingen davranmamıştır. Türkiye açık kapı politikasına mezhep din ayrımı yapmaksızın devam etmektedir."
Müdahalelerle ilgili düşüncelerini çok açık bir şekilde paylaştıklarını belirten Çavuşoğlu, "Her şeyden önce uçuşa yasak bölgenin oluşturulması gerekiyor. Bu hem insani açıdan hem de operasyonun başarısı açısından çok önemlidir. Sadece Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Şu anda müttefiklerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Ortak karar alındıktan sonra Türkiye gerekeni yapmaktan çekinmeyecektir" diye konuştu.
Bu durumu içeride fırsat bilerek birbiriyle kavgaya giren ve güvenlik güçlerine saldıranlara da seslenen Bakan Çavuşoğlu, "Kobani'deki insanların yanında kimin olduğunu çok iyi değerlendirsinler. Bunu fırsat bilerek Türkiye'yi karıştırmak isteyenlere de devletimiz izin vermeyecek" ifadesini kullandı.
Genel Sekreter Stoltenberg de "NATO, füze taahhüdü dışında bölgede neler yapmaya hazır? Kobani düşecek olursa IŞİD Suriye'nin önemli bir kısmını kontrol altına almış olacak. Bu ittifaka nasıl bir tehdit getiriyor ve siz ne yapacaksınız?" sorusu üzerine, NATO'nun temel sorumluluğunun ortak güvenliği sağlamak olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin NATO içinde ikinci büyük orduya sahip olduğunu belirten Stoltenberg, NATO'nun kendisini destekleyen tüm ülkelere her zaman yardım edeceğini vurguladı.
"Türkiye kendi içinde son derece güçlü bir orduya sahip ama her anlamda Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz çünkü bu bizim ortak güvenliğimizin bir parçası" diye konuşan Stoltenberg, Türkiye ile yakın diyalog içinde olduklarını ve Türkiye'nin NATO'yu arkasında hissetmesi konusunda ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Stoltenberg, şöyle devam etti:
"Şu aşamaya kadar yaptıklarıyla ilgili Türkiye'yi ne kadar takdir ettiğimi ifade etmek istiyorum. Şu zamana kadar yüksek miktarda mülteci kabul etti. Aynı zamanda onayladığı tezkereyi ve geniş kapsamlı uluslararası çalışmalara katılmasını da takdir ediyorum.
Bu sorunun kolay bir çıkış yolu yok. Tabii ki ortak bir çaba gerektiriyor, zaman alacak ve uzun vadede siyasi bir çözüme ihtiyacımız var. Bu anlamda Irak'ın kendi güvenlik güçlerini güçlendirmesi için onları desteklemeye de hazırız. Aynı zamanda bölgeye destek verilmesi, hava savunmalarının güçlendirilmesi ve bizim uluslarımız üzerine oluşabilecek tehlikelerle ilgili olarak da çalışmalarımız devam ediyor."
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye'yi koruyacağınızı söylediniz. Ne gibi durumlarda NATO devreye girecek?" sorusuna, halihazırda patriotları Türkiye'ye yerleştirdikleri ve bunun NATO'nun desteğinin önemli göstergesi olduğu yanıtını verdi.
Konunun NATO'nun ne zaman destek vereceğiyle ilgili bir husus olmadığını vurgulayan Stoltenberg, "Biz zaten Türkiye'ye destek veriyoruz. Ama Türkiye zaten çok güçlü bir müttefik" dedi.
Uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunu Çavuşoğlu ile toplantıda ele aldıklarını kaydeden Stoltenberg, bunun henüz NATO'da görüşülen bir konu olmadığını ve Suriye ve Kobani'de yaşanan problemlerin doğrudan ve basit bir çözümü olmadığını sözlerine ekledi.