Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çelik ihracatı arttı

Çelik ihracatı arttı

  • Türkiye'nin çelik ihracatı 2011'in ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 16,7 arttı

Giriş: 11 Mayıs 2011, Çarşamba 10:54
Güncelleme: 11 Mayıs 2011, Çarşamba 10:54

Türkiye'nin çelik ihracatı 2011 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 16,7'lik artışla 4,5 milyon tona ulaştı. Çelik ihracatı aynı dönemde değer bazında ise yüzde 41'lik artışla 3,9 milyar dolara yükseldi.

2011 yılının ilk çeyreğinde çelik ithalatı ise yüzde 8,3 azaldı.

Türkiye Demir-Çelik Üreticileri Derneği'nden alınan bilgiye göre, geçen yılın ilk çeyreğinde 3,9 milyon ton olan Türkiye'nin çelik ihracatı, 2011 yılının ilk çeyreğinde 4,5 milyon tona yükseldi. Çelik ihracatı, değer bazında ise 2,7 milyar dolardan, 3,9 milyar dolara çıktı.

İhracattaki artışa karşılık, ithalat yüzde 8,3 oranında azalarak 3 milyon tondan, 2,9 milyon tona geriledi. Miktar bazında ithalatın düşmüş olmasına rağmen, çelik ürünleri ithalat tutarı yüzde 23,4 artışla 2,4 milyar dolardan 2,9 milyar dolara yükseldi.

Değer bazındaki artış, fiyatların geçen yıla kıyasla yükselmiş olmasından ve Türkiye'de üretilmeyen katma değeri yüksek ürünlere yönelmiş bulunulmasından kaynaklandı. Bu duruma rağmen çelik sektöründe, ihracatın ithalatı karşılama oranı da 18 puan artışla yüzde 115'ten yüzde 133'e çıktı.

Çelik İhracatçıları Birliği;nin geçici verilerine göre, yılın ilk dört ayında ise çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,4 oranında artışla, 5,5 milyon tondan, 6,4 milyon tona yükseldi. Değer bazında 2010'un ilk dört ayında elde edilen 4 milyar dolarlık ihracat geliri, bu yıl yüzde 38,8 oranında artarak 5,6 milyar dolar oldu.

-''ÇELİK FİYATLARI NORMAL SEVİYESİNİ BULUYOR''-

Sektör temsilcileri, çelik fiyatlarının, 2008 yılının Ağustos ayında başlayan büyük çöküşün ardından, zaman zaman iniş çıkışlı da olsa genel olarak yükseliş eğilimi gösterdiğini belirtti.

2011 yılının ilk çeyreğinde bazı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan karışıklıklar ile Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sonrasında, dünya genelinde talepte ve fiyatlarda gözlenen toparlanma eğiliminin durduğuna dikkati çeken sektör temsilcileri, taleple birlikte fiyatların da bir süre düşüş gösterdiğini ifade etti.

Bu dönemde, talepte yaşanan gerilemenin, fiyatların baskı altında kalmasına sebebiyet verdiğini dile getiren sektör temsilcileri, son haftalarda, Japonya depreminin şokunun atlatılması, Ortadoğu ülkelerinin nispeten daha istikrarlı bir duruma gelmeleri, dünya ekonomilerindeki belirsizliğin, kademeli bir şekilde geride bırakılmaya başlanması ve petrol fiyatlarındaki hızlı artış ile birlikte, hurda ve cevher fiyatları da yeniden yükselmeye başladığını belirtti. Özellikle spot demir cevheri fiyatlarının, şimdiden, kriz öncesi seviyelerine ulaştığına işaret eden sektör temsilcileri, hammadde maliyetlerindeki yükselişin, mamul üreticilerinin marjlarını sıkıştırdığını ve fiyatların yükselmesine neden olduğunu kaydetti.

Maliyet artışları yanında, dünya piyasalarındaki talep canlılığının da, son haftalarda gözlenen fiyat artışlarında etkili olduğunun altını çizen sektör temsilcileri, önümüzdeki haftalarda, dünya ve Türkiye çelik piyasalarında, fiyatlardaki düzelmenin devam etmesi ve uzun süre baskı altında kalan çelik fiyatlarının normal seviyesini bulmasının beklendiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar