HABERLER ABONE OL

Ay sonunda Çin'den ithal elektrikli araçlardan ek gümrük vergisi almaya başlayacak olan Avrupa Komisyonu, ithal araçların 30 bin eurodan az fiyatla satılmaması teklifini reddetti.

Reuters'a konuşan üç kaynağın verdiği bilgiye göre araçların satış fiyatını artıracak olan ek gümrük vergilerinin iptal edilmesini isteyen Çin hükümeti, Avrupa Komisyonu'na ithal elektrikli araçların asgari 30 bin euro fiyattan satılmasını teklif etti.

Çin'de satılan elektrikli araçların ortalama fiyatı 32 bin euroyu bulurken BYD'nin Seagull modeli gibi bazı modeller 10 bin euronun altında fiyatla satılıyor.

Buna karşılık AB'deki ortalama elektrikli araç satış fiyatı 66 bin euro seviyesinde. 20 bin euro fiyatla satılacak araçların ise ancak gelecek yıldan itibaren pazara gireceği tahmin ediliyor.

Reuters'a konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre müzakereleri devam ettirmek isteyen Avrupa Komisyonu, araç üreticisi ve model bazında ayrı ayrı belirlenecek asgari satış fiyatı önerilerine açık olabilir. Kaynaklara göre asgari satış fiyatı belirlenirken dikkate alınacak kriterler arasında ise aracın büyüklüğü ve menzili yer alıyor.

Bir kaynağın verdiği bilgiye göre asgari satış fiyatının 35 bin veya 40 bin euro olarak belirlenmesi olasılık dahilinde.

Advertisement