KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’de fabrika aktivitesi aralıksız ikinci ayında da genişleyerek bir yıldan uzun bir sürenin en iyi serisini yakaladı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın sürdürülebileceğine dair umutları güçlendirdi.

Resmi imalat PMI endeksi nisan ayında 50,4’e ulaştı. Önceki ayda olduğu gibi 50 seviyesini aşarak genişlemeye işaret eden bu veri; 50,3 düzeyindeki Bloomberg anketi medyan beklentisine oldukça yakın, mart ayında açıklanan 50,8’lik verinin altında gerçekleşmiş oldu.

İnşaat ve hizmet sektörlerini kapsayan imalat dışı PMI endeksi, 52,3 seviyesindeki anket tahmini ile 53 olarak açıklanan mart verisinin altında, 51,2 olarak gerçekleşti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Çin Başekonomisti Raymond Yeung, PMI verisindeki iyileşmenin büyük ölçüde ihracat kaynaklı olduğunu söyledi. Yeung, “Yeni ihracat siparişleri yeniden artış gösterdi. Bu, tamamen Çin ekonomisinin değil, Batı ekonomilerinin gücünü de yansıtıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Asya Başkonomisti Chang Shu da “Çin’in nisan ayı PMI verileri karışık sinyaller içeriyor. Olumlu bir not olarak, güçlü inşaat ve üretim sayesinde ekonomi büyük ölçüde ivmesini korudu. Ancak her şey olumlu değil. Özel talep zayıf seyrediyor ve bu durum yeni imalat siparişleri ile hizmet faaliyetlerindeki büyümede kayda değer yavaşlamalara yansıyor” dedi.

Advertisement