Çin, yabancı teknoloji firmalarını siber tehdit olarak görüyor
-
Google ve Apple gibi yabancı teknoloji firmalarının, Çinli kullanıcılar için siber güvenlik tehdidi oluşturabileceği öne sürüldü
Çin'in ithal teknoloji ürünleri üzerinde güvenlik incelemesi yapacağını duyurmasının ardından, resmi basın, Google ve Apple gibi yabancı teknoloji firmalarının Çinli kullanıcılar için siber güvenlik tehdidi oluşturabileceğini öne sürdü.
Halkın Günlüğü gazetesinin haberine göre, Çin'in siber güvenliğine odaklanan bağımsız bir kurum olan İstihbarat Savunma Dostları Laboratuvarı'nın kurucusu Van Tao, ''ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Yahoo, Cisco, Microsoft ve Facebook gibi diğer büyük teknoloji şirketlerinden kullanıcılarının bilgilerini aktarmasını talep ettiğini" ileri sürdü.
Van, Yahoo ve Facebook gibi çevrimiçi hizmetlerin ABD'nin küresel çapta bilgi hırsızlığı yapabilmesi için önemli bir yola dönüştüğünü savundu.
Devlet Enformasyon Danışma Komitesi'nden üst düzey araştırmacı Nan Ciacun da konuyla ilgili, ABD'nin daha once şirketlerden teknolojik ürünlerine telekulak yazılımını yüklemeleri istediğini öne sürdü.
Nan, kullanıcıların bu özelliği fark edip devre dışı bırakmasıyla ''ABD'nin planlarının suya düştüğünü'' iddia etti.
Çin'de uzmanlar, gittikçe yaygınlaşan teknolojiler ile bilginin anında toplanıp analiz edilebildiğini, bunun da çok daha büyük bir zarara yol açtığını ve zararın önlenebilmesinin de zorlaştığını ifade ediyor.
Ülkede geçen ay internet ve enformasyon alanında faaliyet gösteren İnternet Medya Araştırmaları Merkezi, "ABD'nin Küresel Gözetim Kaydı" adlı bir rapor hazırlamış ve doğrudan Çin'e karşı gizli faaliyetlerin yürütüldüğünü açıklamıştı.
Çin'de son olarak devlet dairelerindeki yeni bilgisayarlara Microsoft'un en son işletim sistemi Windows 8'i yüklemeleri yasaklanmıştı.
ABD'nin, Çinli askeri görevlilerin siber casusluk faaliyetiyle çeşitli Amerikan firmalarından stratejik bilgi çaldıkları iddiasını gündeme getirmesinin ardından Çin, bunun "uydurma unsurlara dayandığını" açıklamıştı.