Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Asya’nın büyüyen Çin problemi

Asya'nın büyüyen problemi: Çin

  • Asya ekonomileri Çin'deki ekonomik yavaşlamadan olumsuz etkilenebilir

Giriş: 21 Nisan 2015, Salı 13:31
Güncelleme: 24 Nisan 2015, Cuma 11:30

Asya ekonomileri Çin’deki ekonomik yavaşlamadan olumsuz etkilenebilir. Pekin geçtiğimiz hafta sonu bankaların zorunlu karşılıklarında 2008’den bu yana en büyük indirimi gerçekleştirdi. Söz konusu karar, Pekin’in ülke ekonomisi ile ilgili oldukça endişeli olduğuna işaret ediyor. Ancak zorunlu karşılıklardaki indirim, Çin’deki patlamadan faydalanan komşuları için aynı zamanda sert bir uyarı ikazı özelliği taşıyor. Çin’in istikrarlı büyümesi, yıllar boyunca, diğer türlü karamsar bir tablo çizen küresel bir ortamda panzehir hizmeti gördü. Dolayısıyla Çin’in hız kaybetmesi Seul’dan Jakarta’ya yetkililerde endişe yaratabilir.

Çin Merkez Bankası (PBOC), normal şartlarda bankaların ayırması gereken zorunlu karşılık miktarında en fazla 50 baz puan indirim gerçekleştirir. Demir cevheri gibi emtia fiyatlarının çöküş göstermesi ile birlikte PBOC’un söz konusu miktarda 1 yüzde puanlık bir düşüş karar alması, dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’in Başkan Xi Jinping’in tahmin ettiğinden daha hızlı bir gerileme gösterdiği ile şüpheye yer bırakmıyor. Demir cevheri bu yıl yüzde 30 değer kaybetti.

Öte yandan, Pekin’den gelen sinyalleri politika yapıcıların yavaşlamaya nasıl tepki verileceği konusunda anlaşmazlık yaşadıklarına işaret ediyor. PBOC’un zorunlu karşılıklarda gittiği indirim bankaların ekonomiye 194 milyar dolar kadar yeni kredi sağlamasına imkân sağlayacak. Ancak söz konusu kadardan iki gün önce Çin Sermaye Piyasası Regülatör Komisyonu hisse senedi piyasasındaki köpürmeyi engellemek için kredili işlemlere sınırlamalar getirdi. Pekin 1.3 milyar vatandaşını hisse senetlerine çok ağırlık vermemeleri yönünde uyarmasına rağmen diğer taraftan yatırımcıların 20 kadar işlem hesabı açabilmeleri için kuralları gevşetiyor.

Silvercrest Asset Management yatırımcısı Patrick Chovanec, “Son politika, Çin’in kesin bir çarpmadan kaçınacağını uman herkesi endişelendirmeli. Bir hisse senedi piyasası 6 ayda ikiye katladığında satışa gidersiniz” dedi.

Ekonomik yavaşlamaya karşı mücadele eden Çin’in politika yapıcıları, mücadelede başka opsiyonlarının olmayışının eksikliğini hissediyor olabilirler. Yetkililer, zayıflayan ekonominin altına bir zemin oturmak için 2008 yılından bu yana büyük altyapı projelerine ve sağlam gayrimenkul piyasalarına güvendiler. Ancak bu sektörler şu an büyük ölçüde kapasite aşımı yaşıyor ve bu durum Xi ve PBOC Başkanı Zhou Xiaochuan’ı hisse senedi piyasasındaki ralliyi teşvik etmeye bağımlı hale getirdi.

9.2 trilyon dolarlık Çin ekonomisinde yaşanacak bir çöküş aynı zamanda Asya kıtasında hissedilmesi kaçınılmaz olabilir. Çin ekonomisinin büyüklüğü Japonya’nın yaklaşık iki katına yakın seviyede ve Çin, Asya kıtasının en büyük ekonomisi olma özelliği taşıyor.

Slater, “Çin’deki gerileme hali hazırda Asya’da çatlakları göstermeye başladı. 10 yıllık güçlü bir performansın ardından bölge 2000’lerin başından daha hızlı bir genişleme kaydetmiyor. Gelişmekte olan piyasalarda riskler net bir biçimde yükseldi” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar