Bloomberght
Bloomberg HT Haberler DEİK/Vardan: Sıkıntılardan kurtulmak için ortak akıl üretmeye çalıştık

DEİK/Vardan: Ortak akıl üretmeye çalıştık

  • Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ekonomi Dünyası İstişare Toplantısı'nda birçok STK'nın bir araya gelerek, ülkenin bu sıkıntılardan kurtulması için ortak akıl üretmeye çalıştığını söyledi

Giriş: 27 Temmuz 2016, Çarşamba 16:37
Güncelleme: 27 Temmuz 2016, Çarşamba 16:41

Vardan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, STK başkanlarıyla bir araya geldiği "Ekonomi Dünyası İstişare Toplantısı-Güçlü Demokrasi Güçlü Ekonomi Hedef 2023" konulu toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün birçok STK'nın bir araya gelerek ülkenin bu sıkıntılardan kurtulması için ortak akıl üretmeye çalıştığını kaydetti.

Vardan, Türkiye'nin ne zaman olağan gündemine dönebileceği ile ilgili, "Bir an önce olmasını isterim. Çünkü bu ne kadar uzarsa, o kadar sıkıntı olur." şeklinde konuştu.

Vardan, kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına ilişkin ise şunları kaydetti:

"S&P bence çok acil bir karar verdi. Üzülerek söylüyorum, keşke olmasa ama bu tarafsız bir karar değil, yanlı bir karar. Türkiye böyle bir olaydan geçmiş, cuma günü yaşanmış ve daha 12 saat geçmeden ülke tekrar normale dönme çalışmaları içinde… Böyle bir olayın akabinde ne beklersiniz? Dövizin belki 2 katına çıkmasını, ki biz bunları yaşadık, gecelik faizlerin hoplamasını ve borsanın çökmesini… Ama böyle bir panik yok. Ekonomi yöneticileri gerekli tedbirlerin hepsini almış vaziyette. Ne dövizde ne de başka bir şeyde sıçrama yok. Kredi derecelendirme kuruluşlarının, 'Bu kadar tantana içerisinde Türkiye ekonomisi sapasağlam duruyor, tebrik ederim' demesi, hatta kredi notunu artırması lazımdı. Demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkan bir ülkeden bahsediyoruz. Aynı şeyi yurt dışındaki yöneticilerden de beklerdim. Ben Türkiye'ye yönelik eksik kalan övgüleri hala bekliyorum. Biz nasıl kalkıp Fransa'ya gitmiş ve teröre karşı ortak bir tavır sergilemişsek, onlar da gelsinler. Bir TBMM'nin bombalanması az bir hadise midir? İnsanların şehit edilmesi az bir hadise midir?"

- "Bugün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci toplantıda STK'lardan önerilerini aldı"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise darbe girişiminin ardından meydanlarda bir direniş gösterildiğini ve içeride herhangi bir sıkıntı olmadığını, ama dış dünyaya bakıldığında bu hain çetenin kaynaklarının hala olduğunu söyledi.

Bu çeteye ait içeride birçok yerin kapatıldığını anımsatan Olpak, "Ama dışarıda hala çarkları bir süreliğine de olsa dönüyor." dedi.

Bu süreçte MÜSİAD olarak yurt dışı teşkilatlarıyla bir araya geldiklerini aktaran Olpak, dernek olarak yurt dışında siyasetçilerle, düşünce kuruluşlarıyla, STK'larla ve Türkiye'de yatırımı olanlarla birebir sıcak temasta olduklarını dile getirdi.

Olpak, "Şu anki toplantıda ilave olarak, her kurum bunu sürdürürken bir de bunu ortak güce dönüştürmek, bazı tekrarlara da düşmemek lazım." ifadelerini kullandı.

Yurt dışında STK'ların bireysel yaptıklarının engellenmeyeceğini, ayrıca birlikte de hareket edileceğini vurgulayan Olpak, buralarda normalleşme mesajlarının verileceğini dile getirdi.

Olpak, bugün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin toplantıda STK'lardan önerilerini aldığını, hafta sonu bu toplantının bir benzerinin yeniden yapılarak, öneriler konusunda konsolidasyona gidileceğinin altını çizdi.

Yurt dışında ne zaman sahaya inileceğinin hafta sonu yapılması planlanan toplantıda belirleneceğini aktaran Olpak, "Bu ekibin bundan sonra başka bir gündemi yok." şeklinde konuştu.

- "(Rusya) Hedefimiz yıl sonundaki ihracatımızı 2-2,5 milyar dolar ile tamamlamak"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin bu terörist darbe girişimi olmasaydı 16 Temmuz Cumartesi günü Başbakan başkanlığında bir Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) toplanacağını söylediğini aktardı.

Bakanın, talihsiz olaylardan dolayı gerçekleştiremedikleri söz konusu toplantıyı bu hafta yapmayı planladıklarını söylediğini anlatan Büyükekşi, hafta sonu hem EKK, hem de bugün gerçekleştirilen toplantının devamının yapılması halinde Türkiye'nin gündem değiştirip bunları konuşacağını ifade etti.

Yurt dışında Türkiye aleyhine oluşan olumsuz bir algı olduğunu bildiren Büyükekşi, toplantıda bunu değiştirmek adına neler yapılabileceğinin konuşulduğunu, bir mutabakata varıldığını ve buna yönelik bir çalışma yapılacağının dile getirdi.

Büyükekşi, aralarında AB ülkelerinin de olduğu başta Amerika ve Japonya olmak üzere 10 ile 15 ülkede değişik platformlarda çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Rusya ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, Türkiye'nin Rusya'ya ilk 6 aylık ihracatının 765 milyon dolar civarında olduğunu, burada yüzde 60'lık bir düşüş olduğunu söyledi.

Bu durumun Rusya'nın kendi ekonomik problemlerinden de kaynaklandığını anlatan Büyükekşi, Rusya ile kriz öncesinde Türkiye'nin bu ülkeye ihracatında yüzde 40 düşüş yaşandığını dile getirdi.

Büyükekşi, Zeybekci'nin Rusya'ya taptığı temaslarda, görüşmelerin olumlu gerçekleştiğini söylediğini anlatarak, bu noktada hangi konuların gündeme geldiğine yönelik şunları kaydetti:

"Bir tanesi vize serbestisinin sağlanması, ikincisi özellikle taşıma kotaları... Taşıma kotaları 9 binlerden 2 binlere düşmüştü, bunu önce 9 bine çıkarıp ardından daha yukarılara taşınması konusunda görüşmelerin yapıldığını söyledi. Üçüncüsü ihraç mallarımıza başta engeller konmuştu, bunların bir an önce kaldırılması... Dördüncüsü charter seferlerinin başlatılması, beşincisi Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı ticareti artırabilmek için ortak bir fon kurulması gibi bir çok olumlu konuyu görüşmüşler. Sayın Cumhurbaşkanımız 9 Ağustos'ta oraya bir ziyaret yapacak. Bizim hedefimiz yıl sonundaki ihracatımızı bu düşüşten kurtarıp 2-2,5 milyar dolar ile tamamlamak. Bu da yaklaşık bize ilave 1 milyar dolar kazandırır. Aynı şekilde devam etseydi bu rakam belki 1,5 milyar dolar olurdu."

AA

Öne Çıkanlar