Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yurtiçi piyasalar haftaya "iyimser" başladı

Yurtiçi piyasalar haftaya "iyimser" başladı

  • Yurtiçi piyasalar yeni haftaya iyimser başladı (20:55'te güncellendi)

Giriş: 11 Mayıs 2015, Pazartesi 09:20
Güncelleme: 12 Mayıs 2015, Salı 11:49

(20:55'te güncellendi)

Yurtiçi piyasalar yeni haftaya yükselişle başladı. Geçtiğimiz hafta enflasyon, ABD'den gelen veriler ve Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notuna ilişkin açıklamasını takip eden yurtiçi piyasalar, hafta genelinde yatay bir seyir izlemişti. Yurtiçinde bu hafta cari işlemler dengesi, işsizlik oranı ve Merkez Bankası Beklenti Anketi açıklanacak. Yurtdışında ise bu hafta ABD'de perakende satışlar, üretici fiyat endeksi ve sanayi üretimi verileri ile Euro Bölgesi'nde ilk çeyrek büyüme rakamları açıklanacak.

Haftanın genel görünümünü Bloomberght.com için değerlendiren Azimut Portföy Stratejisti Yiğit Arslan, geçtiğimiz hafta beklentinin hafif altında gelen ABD istihdam verilerinin Fed'in faiz artışını 2015'in üçüncü çeyreğinde erteleyeceğine işaret ettiğini söyledi. Haziran'da faiz artışı ihtimalinin oldukça düşük olduğunu belirten Arslan "Siyasi gündem ve seçim spekülasyonlarından arınıp anketlere odaklandığımızda, genel seçimler ardından parlamentoda yaşanabilecek değişiklikler olmasına rağmen sonuçların ilk etapta piyasada olumlu karşılanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, Mart ayında yükselen tansiyonun, Nisan ve Mayıs'ta kademeli olarak düştüğünü ifade etti. TL'nin yıl başından bu yana önemli ölçüde değer kaybı sonrası enflasyon beklentilerinin de yukarı çekilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Demirtaş " Seçimler öncesi TL'nin bir miktar değer kazanması ve bono faizlerinin geri çekilmesi, hisse senedi fiyatlarını da olumlu yönde etkileyebilir. Sonuç olarak, seçimlerden önemli bir süpriz çıkmayacağı beklentisinin artmasıyla seçimler öncesi yukarı yönlü bir hareket yaşanması olasılığını da yüksek görüyoruz" diye konuştu.

Bloomberght.com'a konuşan TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul ise, küresel veriler açısından daha sakin bir haftada olduğumuzu hatırlatarak "Haftaya Çin Merkez Bankası'ndan gelen faiz indiriminin ve yurtdışı borsalardaki yükselişlerin olumlu etkisi ile başladık. Hafta içinde daha çok dışarıya ve kurların seyrine bağlı hareketler olacak gözükmektedir. Yunanistan konusundaki haberler de takip edilecektir" dedi.

7 Haziran seçimlerinin de yavaş yavaş fiyatlanmaya başladığını kaydeden Usul, bu konuda seçimlere 10-15 gün kala yapılan anketlerin seçim sonrasında ortaya çıkacak tabloya ilişkin daha net mesajlar vereceğini ve bu konudaki daha belirgin fiyatlamaların 15 Mayıs'tan sonra olmasını beklediğini söyledi.

Türkiye'nin kredi notunu döviz cinsinden teyit eden S&P, TL cinsinden not indirimine gitti. S&P, Türkiye'nin yatırım yapılamaz seviyede olan yabancı para cinsinden BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit etti. S&P Türkiye'nin yerel para cinsinden notunu ise BBB'den BBB- düzeyine indirirken, görünümünü negatif olarak korudu. Yapılan açıklamada “TCMB'nin kredibilitisindeki zorlu durum, TL'nin güvenilir olma statüsünü azalttı. Not düşüşü TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin zorluklarını yansıtıyor. Düşen petrol fiyatları Türkiye'nin yararınadır” ifadelerine yer verildi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre, tarım dışı istihdam Nisan'da 223 bin arttı. Mart ayı istihdamı ise 126 binden, Haziran 2012'den bu yana en düşük seviye olan 85.000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin Nisan ayı için tahmin medyanı 228.000 artış olmuştu. İşsizlik oranı , daha fazla Amerikalının işgücüne katılması ve iş bulması ile birlikte, Mayıs 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Borsa 85 bini test etti

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftaya önceki kapanışa göre 101,86 puanlık yükselişle 84.161,75 puandan başladı. Endeks daha sonra kazancını yüzde 1'e kadar çıkardı. BIST 100 ilk seansı yüzde 1'lik yükselişle 84.852,97 puandan tamamladı.

Endeks ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 91,92 puanlık yükselişle 84.944,89 puandan başladı ve günü önceki kapanışa göre 692,94 puanlık yükselişle 84.752,83 puandan tamamladı.

Borsanın durumunu da değerlendiren Demirtaş, BIST 100'ün mevcut seviyelerde diğer gelişen piyasalara göre yüzde 18 iskontolo olduğunu ve fiyat/kazanç oranlarının 10 kat seviyelerinde olduğunu belirtti.

Usul da BIST'te geçtiğimiz hafta 81,754 seviyesine kadar yaşanan geri çekilmenin sonrasında başlayan bir yükseliş hareketi olduğunu söyledi. 85 binin önemli bir direnç olduğunu ve bu bölge aşılırsa yükselişin hafta içinde 85,800-86,800 bandına doğru sürmesinin beklenebileceğini ifade eden Usul "Aşağıda önemli destek ve kısa vadeli stop loss noktasının ise 83,000 seviyesine yükseldiğini görüyoruz" diye konuştu.

Piyasa güne 6 milyar 201,5 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 11 milyar 624,4 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 18 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 1 milyar lira verdi. İhaleye 1 milyar 944 milyon 691 bin 980 liralık teklif geldi.İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 7,50 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 7,78 seviyesinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz haftayı ABD'den gelen verilerin ardından yatay seyirle 2,70'e yakın seviyelerden tamamlayan Dolar/TL, hafta başında 2,69 seviyesine gevşedi. Kur TSİ 20:55'te yüzde 0,11 düşüşle 2,6864 oldu.

Geçen hafta boyunca 3 seviyesinin üstünde kalan Euro/TL ise aynı dakikalarda yüzde 0.07 düşüşle 3,0006 seviyesindeydi.

2 yıllık gösterge tahvil faizi 10 baz puan düşüşle yüzde 9,92 olurken, sepet kur 2,8413 oldu.

(20:55'te güncellendi)

BloombergHT.com Editörü

Enes Tunagür

etunagur@bloomberght.com

Öne Çıkanlar