EM varlıkları petroldeki yükselişten negatif etkileniyor
-
Petrol fiyatlarındaki yükseliş, gelişen piyasa varlıklarını negatif etkilemeye başlıyor
Petrol fiyatlarındaki yüksek seyir gelişen piyasa paralarını yıllar boyunca destekledi. Şimdiyse Brent petrolün dört yılın zirvesine doğru rallisi EM paralarını olumsuz etkilemeye başlıyor.
Petrol vadelileri, İran ihracatındaki daralmaya yönelik endişelerin ABD'deki yüksek petrol stoklarını gölgee bırakmasıyla, bu hafta 2014 yılından beri ilk kez varil başına 85 doların üzerine tırmandı.
Petrol fiyatlarındaki artış, ABD tahvil faizlerindeki yükselişle birlikte değerlendirildiğinde Asya paralarının Ağustos'tan beri en sert dört günlük düşüşünü kaydetmesinde etkili oldu. Güney Kore Wonu, Perşembe günü en kötü performans gösteren EM parası oldu.
Gelişen piyasalar bloğunun Rusya, Suudi Arabistan ve Meksika gibi petrol ihracatçılarını içermesinin yanında, grupta aynı zamanda Hindistan ve Türkiye gibi ithalatçılar da bulunuyor. Petrolün yükselişinden kaynaklı etkilerin genellikle pozitif olmasına karşın artan jeopolitik anlaşmazlıkların petrol fiyatını yükseltmesi ve EM varlıklarında satışa neden olmasıyla birlikte bu ilişki azalıyor.
Kasper Batholdy ve Daniel Chodos'un aralarında bulunduğu Credit Suisse Group AG analistlerinin müşteri notunda “Petrol fiyatlarında geçtiğimiz haftaki sert yükseliş izlenmesi gereken önemli bir ek unsur. Petrolde fiyat artışı reel gelire doğrudan zarar veriyor ve petrol ithal eden yüksek betalı EM ülkelerinde cari açığı artırıyor.” dedi en en dikkat çeken ülkelerin Türkiye ve Güney Afrika olduğunu belirtti..
Kurum analistleri Rusya, Kolombiya ve körfez ülkeleri gibi ihracatçıların fayda sağlayabilecek olmasına karşın petrolün yükselişinin EM üzerindeki net etkisinin negatif olabileceğini söylüyor.
MSCI EM Paraları Endeksi, 2018 yılında yüzde 5.2 gerileyerek 2015'ten bu yana yıl başından bugüne en kötü performansını kaydetti.