Bloomberght
Bloomberg HT Ekonomik Veriler ve Gündem Enflasyon Ağustos'ta hız kesti

Enflasyon Ağustos'ta hız kesti

  • Türkiye'de yıllık tüketici enflasyonu, sıkı para politikası ve baz etkisiyle Ağustos ayında yüzde 51,97 ile son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. 

Giriş: 03 Eylül 2024, Salı 10:00
Güncelleme: 03 Eylül 2024, Salı 12:51

Enflasyon baz etkisinin de katkısıyla Ağustos ayında yavaşlama kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos'ta aylık enflasyon yüzde 2,47 oldu.

Ağustos'ta yıllık enflasyon yüzde 51,97 olarak kaydedildi. Yıllık çekirdek enflasyon da yüzde 60,23 seviyesinden yüzde 51,56'ya geriledi.

Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3,23; yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 olarak gerçekleşmişti.

Eğitim sezonunun yaklaşmasıyla aylık ve yıllık bazda en çok fiyat artışı yaşanan harcama grubu da eğitim oldu.

TÜİK verilerine göre, Ağustos'ta eğitim grubunda fiyatlar aylık olarak yüzde 11,34 arttı. Doğalgaz zammının da etkisiyle eğitim grubunu aylık yüzde 8,51 ile konut grubu izledi. Konutun ardından yüzde 4,46 ile alkollü içecekler ve tütün geldi.

Yıllık olarak eğitim grubunda artış yüzde 120,81 oldu. Yıllık enflasyonda eğitimi yüzde 101,49 ile konut, yüzde 67,70 ile lokanta ve oteller izledi.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Ağustos ayı itibarıyla, 22 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 3 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 118 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Üretici fiyatlarında da düşüş sürdü

TÜİK verileri üretici fiyatlarında da düşüş ivmesinin sürdüğünü gösterdi. Yıllık üretici fiyatları artışı Ağustos'ta yüzde 35,75 oldu. Böylelikle yıllık üretici enflasyonunda 40 ayın en düşük seviyesi kaydedildi.

Aylık olarak bakıldığında ise üretici fiyatlarında artış yüzde 1,68 oldu.

Üretici fiyat artışıyla tüketici fiyat artışı arasındaki makas Ağustos ayında da devam etti. Ağustos ayıyla birlikte yıllık üretici enflasyonunun yıllık tüketici enflasyonu altındaki seyri 14. aya yükseldi.

Beklentilere paralel

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi Ağustos'ta aylık enflasyonun yüzde 2,6; yıllık enflasyonun ise yüzde 52,1 seviyesinde olması yönündeydi.

Temmuz ayında yönetilen-yönlendirilen ürünlere yapılan zamların ardından aylık bazda enflasyon hızlanma kaydedilmiş, ekonomi yönetiminden gelen mesajlar bu yükselişin geçici olduğuna dikkat çekmişti.

Ağustos ayında ise doğalgaz fiyatlarına zam gerçekleşmişti.

Geçen hafta yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayında aylık enflasyonun, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin de etkisiyle bir önceki aya kıyasla yavaşlayacağını belirtmişti.

"Enflasyonda bir dönem kapandı"

Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya enflasyon rakamlarını Bloomberg HT için değerlendirdi.

Özkaya, “Bugünkü veri Ağustos ayı ile bir dönemin kapandığını gösteriyor. Baz etkisiyle enflasyonun yıllık olarak yüzde 50’lere çekileceği zaten planlanmıştı. Bundan sonra Eylül-Aralık ayı birinci etap olarak önümüzde, ikinci etap Ocak ayı ve sonrası… Bazı ipuçları var bu dönemlere ilişkin. Özellikle hizmet enflasyonunda katılığın devam ettiğini görüyoruz. Önümüzdeki aylar da bunun daha çetin olacağını söylüyor. Konutu özellikle vurguluyorum çünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda da konut konusunda iyimser bir beklenti söz konusu” ifadelerini kullandı.

Öncü göstergeler yavaşlama sinyali vermişti

Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası ve Türk-İş'in verileri de enflasyon ivmesinde yavaşlamaya dikkat çekmişti.

İTO verilerine göre perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 1,73 arttı. Yıllık olarak ise artış yüzde 61,57 oldu.

Türk-İş'in Ağustos ayına ilişkin açlık ve yoksulluk araştırmasında yıllık gıda enflasyonu yüzde 57,99 ile Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Öne Çıkanlar